ANKETA

Kolindi pala podrška, Milanović joj sve bliži

Miroslav Škoro bilježi velik postotak

Kolinda Grabar Kitarović: Opada joj podrška. Arhiv

Avaz.ba / 24sata.hr

7.10.2019

Predsjednički izbori u Hrvatskoj će se održati krajem godine. 

Nezvanične kandidature se već ozbiljno redaju, a vrlo očekivano je i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila ponovnu kandidaturu.

Ona je i dalje prvi izbor, što se tiče anketa podrške, ali, nakon objave kandidature joj opada rejting, s tim da su se podaci počeli prikupljati na dan prije njene objave kandidature, i nastavila iduća tri dana.

Da se predsjednički izbori održavaju sada, Kolindu Grabar-Kitarović zaokružilo bi najviše ispitanika, njih 29,8 posto (30,2 posto u septembru). Istovremeno, prednost u odnosu na Zorana Milanovića se smanjuje jer on bilježi blagi rast. Bira ga 25,6 posto ispitanika (u septembru je taj postotak iznosio 25,5 posto). Ni Miroslav Škoro ne zaostaje puno. Iako je zaustavio rast, na visokih je 19,1 posto. Mislav Kolakušić, koji se oglašava isključivo na društvenim mrežama, dodatno se udaljio. Tako u oktobru bilježi znatniji pad za tri postotna boda u odnosu na septembar. Sada mu podrška iznosi 6,4 posto od ukupnog broja ispitanika.

Gledano po biračkom tijelu, oko 80 posto pristalica HDZ-a očekivano podržava Kolindu Grabar-Kitarović, ali i dalje njih petneastak posto bira Miroslava Škoru. Ali aktualna predsjednica ima i dvadesetak posto Mostovih birača. Uprkos tome što je ta stranka zvanično podržala Škoru, manje od polovine njihovih birača namjerava glasati za njega. I Milanović dijeli SDP-ovce, iako ih više od 70 posto bira njega, dio glasova ide i njegovim glavnim protukandidatima.  

Od ostalih, na petom mjestu je Dejan Kovač kojeg podržava HSLS. On ima podršku 3,3 posto birača. Dario Juričan ima manje od 2 posto glasova, jednako kao i Dalija Orešković. Bivšeg člana Živog zida Ivana Pernara podržava još manje ispitanika, odnosno 1,6 posto.  

Bivši Mostov ministar i zastupnik Vlaho Orepić je na 1 posto, a ispod toga su nezavisni Ante Simonić (0,7 posto) i Katarina Peović (0,6 posto) iz Radničke fronte. Ostalih je 2 posto, a uprkos gužvi među potencijalnim kandidatima, ima i neodlučnih, tačnije 6,2 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.