ANKETA

Kolinda i dalje najpopularnija, promjena na drugom mjestu

Podrška Kolindi spala za 15 posto u izbornoj godini. Agencije

Avaz.ba / Index.hr

27.10.2019

Šta hrvatski građani misle o radu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u izbornoj godini? Ko je popularan, a ko nepopularan političar među biračima? 

Stanje rejtinga političara u oktobru donosi redovni Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje objavljuje Dnevnik Nove TV. Hrvatska predsjednica za svoj rad odavno nema većinsku podršku. Njen rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava njih 40 posto, dok je 8 posto njih suzdržano. To je za nju i dalje jedan od lošijih rejtinga otkad je u uredu, a sve se događa pred same izbore. Primjerice, prije par mjeseci, u junu, aktuelna hrvatska predsjednica je mogla računati na 47 posto birača koji su odobravali njen rad, ali je bilo i 46 posto njih koji su mislili suprotno. 

Zanimljivo je kako je u isto vrijeme svog mandata njezin prethodnik imao gotovo isti rejting podrške za svoj rad. Rad Ive Josipovića na kraju mandata 2014. godine podržalo je njih 55 posto, dok je 38 posto njih bilo protiv. 

Ko su najpopularniji a ko najnepopularniji političari?

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prva na listi popularnih političara. Pozitivan dojam o njoj ima 40 posto ispitanika, a njih 52 posto negativan. U izbornoj godini je izgubila 15 posto ispitanika. 

Božo Petrov je drugi na listi popularnih. Njegov rad odobrava 38 posto građana, a ne odobrava njih 46 posto.

Milan Bandić može računati da će njegov rad podržati 38 posto ispitanika, a njih 53 posto neće.

Andrej Plenković može računati na 35 posto građana koji odobravaju njegov rad, dok 56 posto ne odobrava.

Davor Bernardić posljednjih je mjeseci popravio lični rejting kod birača. U ovom trenutku njegov rad podržava 34 posto, a ne podržava njih 48 posto.

Mislav Kolakušić, koji je rijetko zadnjih mjeseci viđan u javnosti, trenutno ima 32 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 32 posto misli negativno.  

Koji političari HDZ i SDP su najpopularniji?

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je predsjednica, koja uživa podršku 90 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima podršku od 82 posto, a treći je na listi Milan Bandić s podrškom od 61 posto. 

Kod SDP-ovih birača na prvom mjestu je Davor Bernardić s procentom od 75 posto, zatim slijedi Anka Mrak-Taritaš s podrškom od 69 posto, te na kraju Mirando Mrsić sa 63 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u oktobru, na 982 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske, metodom ličnog anketiranja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.