ALARMANTNO

U Hrvatsku stiže nova oluja: Upaljen crveni alarm

Crveni alarm označava izrazito opasno vrijeme. Udari juga mogli bi dosezati 120 kilometara na sat, a vrijeme će biti izrazito nestabilno, piše DHMZ

Avaz.ba

16.11.2019

Istru i veći dio Dalmacije u petak navečer zahvatilo je novo nevrijeme, praćeno jakim udarima juga, negdje i do 140 kilometara na sat. Kako javljaju regionalni mediji, poplavile su obale, trajektne, brodske i katamaranske linije bile su u prekidu, a jaki vjetrovi rušili su stabla. 

No, prema svemu sudeći, ništa bolja nije prognoza ni za danas, ali ni za naredne dane. 

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) danas je izdao crveno upozorenje za veći dio Jadrana, što je veoma rijetko i događa se tek nekoliko puta godišnje. 

- Crveni alarm označava izrazito opasno vrijeme. Udari juga mogli bi dosezati 120 kilometara na sat, a vrijeme će biti izrazito nestabilno. U većini krajeva pretežno oblačno s kišom, koja će lokalno biti obilna, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima. Na moru su moguće i nevere. Najmanje oborina očekuje se na jugu zemlje te posebno u Slavoniji i Baranji, gdje će biti djelimično sunčano sa promjenljivom oblačnosti i uglavnom bez kiše. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren jugoistočni, u gorju s jakim udarima, a u centralnim krajevima prolazno sjeveroistočni. U Dalmaciji će puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, poslije podne u jačanju na olujno, dok će na sjevernom Jadranu jugozapadnjak okrenuti na buru i sjeverac, a u noći na nedjelju zapuhat će jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu zemlje od 15 do 20, ali u centralnim i gorskim krajevima između 9 i 14 stepeni - piše DHMZ. 

Sutra će u susjednoj zemlji biti slično vrijeme, ali je dobra vijest da će jugo slabjeti.

- Promjenljivo, kišovito i vjetrovito. Kiša već ujutro na Jadranu i predjelima uz njih, od sredine dana u centralnoj Hrvatskoj, navečer i u istočnoj. Lokalno će biti obilne oborine, a na Jadranu je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjeren do jak jugoistočni vjetar, koji će u centralnim i gorskim predjelima oslabjeti tokom dana. Na Jadranu jako i olujno jugo postepeno u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak te sjeverozapadnjak, najprije na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura na kopnu i sjevernom Jadranu od 9 do 14, najviša između 14 i 19 stepeni - piše DHMZ.


U Umagu kao da je pala bomba. IstraMet

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.