MISIJE Nakon ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija

Hrvatska povlači vojnike iz Iraka

Amerikanci zaduženi za strateški prijevoz

Avaz.ba

Ispraćaj Kasema Sulejmanija

Foto: Agencije


Četrnaest hrvatskih vojnika počelo se jučer povlačiti iz Bagdada zbog dramatičnog slijeda događaja pokrenutog američkim ubistvom iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Kako saznaje "Večernji list", Hrvati se privremeno povlače zbog odluke NATO saveza, donesene tokom vikenda, o suspenziji misije u Iraku, u kojoj je sudjelovala i Hrvatska s rotirajućim kontingentom od sedam vojnika, odnosno četiri oficira i tri podoficira.

Kako je novi kontingent upućen u Irak u subotu, 27. decembra, a planovi su bili da stari kontingent sa sedmoricom koji odlaze napusti Irak nakon novogodišnjih praznika, odnosno upravo ove sedmice, dogodilo se da Hrvatska u trenutku odluke o suspenziji NATO-ove misije ima 14 umjesto sedmero ljudi u toj misiji.

Svi su se, kao i vojnici ostalih zemalja koje sudjeluju u toj NATO-ovoj misiji, počeli povlačiti jučer, a kako se neslužbeno saznaje, Amerikanci su zaduženi za taj strateški prijevoz. 

S obzirom na nesigurnost saobraćajnica izvan zelene zone u Bagdadu i na putu do aerodroma, prijevoz se obavlja vojnim helikopterima od zelene zone do vojnog aerodroma, odakle preko Kuvajta Hrvati i ostali NATO-ovi saveznici odlaze kući.

Misija nije sasvim prekinuta, već suspendirana, što znači da se može dogoditi da se svi vrate ako se situacija smiri, no suspenzija znači povlačenje svih pripadnika NATO-ove misije što je prije moguće.

Irački parlament je u nedjelju donio rezoluciju o okončanju prisustva stranih vojnika u Iraku.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na