ZAGREB

Grabar-Kitarović traži Ured bivše predsjednice

Po uzoru na Stipu Mesića

Kolinda Grabar-Kitarović. Agencije

Fena

25.1.2020

Predsjednica Republike Hrvatske u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović planira, po uzoru na Stipu Mesića, kad joj istekne predsjednički mandat, zatražiti od države Ured bivše predsjednice.

Plan joj je, kako je sama otkrila, da nastavi raditi na brendiranju Hrvatske, na promoviranju hrvatskih interesa, na rješavanju društvenih pitanja poput zlostavljanja, na zaštiti okoliša, čistom Jadranu i slično. Dodala je i to da nema namjeru, kada Zoran Milanović preuzme dužnost, novog predsjednika kritizirati, hvaliti ni komentirati njegov rad.

- Mislila sam da neću uzeti ured, ali sad nekako razmišljam da treba imati bazu ako želite raditi ozbiljan posao, a ja ne mogu sjediti negdje i ništa ne raditi - kazala je Grabar-Kitarović.

Ured je pravo koje predsjednica u odlasku može iskoristiti. Prije nje to je učinio jedino Stipe Mesić, koji se nakon isteka mandata 2010. uselio u vilu u Grškovićevoj ulici, dok se Ivo Josipović vratio na Pravni fakultet. Otkako se Mesić u Ured uselio pa sve do 2016. godine kada je bez vile ostao, nisu prestajale rasprave o tome čemu taj ured uopće služi i treba li ta posebna prava koja bivši predsjednik ima ukinuti ili ne. 

Tek 2016., na inicijativu Mosta, a za vrijeme premijera Tihomira Oreškovića znatno su reducirana prava bivšeg predsjednika, odnosno izmijenjen je zakon tako da bivši predsjednik više nije imao prava na doživotni ured već na rok od pet godina.

Kada to pravo predsjednica u odlasku i službeno zatraži, Vlada će za to morati osigurati i budžetska sredstva. Imat će pravo i na dva državna službenika, zaposlenika ureda, vozača i službeni automobil te na fizičku zaštitu koju može zatražiti i trajno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.