EPIDEMIJA

Hrvatska diže stepen pripravnosti zbog koronavirusa

Nadzor svih osoba koje dolaze iz potencijalno kriznih žarišta i zemalja

Vili Beroš. Dalibor Urukalović/PIXSELL

Avaz.ba

31.1.2020

Novi ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš najavio je da će zbog epidemije izazvane koronavirusom danas biti održan sastanak Kriznog štaba na kojem će biti definirane mjere protiv širenja virusa.

- Definirat ćemo mjere koje će morati biti podignute na viši nivo kako bismo spriječili unos infekcije i nekontrolirano širenje u Hrvatskoj - rekao je Beroš.

Plan mu je, kaže, kontaktirati čelnike Svjetske zdravstvene organizacije i evropsku komesarku za zdravstvo radi koordiniranja daljnjih akcija.

Hrvatska kao predsjedavajuća Vijeća Evropske unije ima određene obveze. Situacija nije dobra, iz dana u dan broj oboljelih i umrlih raste - kaže Beroš, ističući da je važno u saradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo podići stepen pripreme za zdravstveni nadzor. 

Četiri hrvatske državljanke prebačene u Francusku. AFP

- To znači da ćemo nadzirati sve osobe koje dolaze iz potencijalno kriznih žarišta i zemalja gdje već ima oboljelih od koronavirusa i ako su bili u kontaktu s njima, da budu pod nadzorom epidemiološke službe - precizirao je. 

Potvrdio je evakuaciju četiri hrvatske državljanke iz Kine na jug Francuske, ali zbog drugih obveza koje je imao tokom prijepodneva pojedinosti nije iznosio. Najvjerovatnije će biti u karantinu 14 dana, nakon čega bi se mogle vratiti u Hrvatsku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.