EPIDEMIJA

U Hrvatskoj zasjedao Krizni štab: Djevojčica testirana na koronavirus

Četvero Hrvata još u Kini

Poduzete mjere prevencije. Robert Anić/PIXSELL

Sl. M. / Avaz.ba

2.2.2020

U Hrvatskoj dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze, a provedeno je samo jedno testiranje na koronavirus u petak u Infektivnoj bolnici "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Testirana je djevojčica čiji su roditelji nedavno boravili u Kini, ali je utvrđeno kako je bilo riječ o običnoj virozi.

Nakon sastanka Kriznog štaba zbog koronavirusa, ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je da mjesta za paniku od epidemije koronavirusa u Hrvatskoj zasad nema, te istakao kako Vlada poduzima sve adekvatne mjere da bi se hrvatski građani primjereno zaštitili od opasnosti širenja te zaraze.

Pratimo epidemiološku situaciju, danas je 20-ak bolesnika ipak prisutno na nivou Evropske unije, ali to nije značajan broj. U ovome dijelu Evrope opasnost od zaraze nije velika. Naravno da ćemo, ukoliko se broj bolesnika poveća, poduzeti adekvatne mjere. Pratit ćemo situaciju, pratit ćemo broj oboljelih, to nadzire Epidemiološka služba - rekao je ministar Beroš.


Vili Beroš. Dalibor Urukalović/PIXSELL

Zasad ne bi preporučio planiranje putovanja u Kinu osim u prijeko potrebnim slučajevima, naglasio je ministar.

Upitan kakva bi trebala biti sudbina četvero državljana Hrvatske koji se još nalaze u Vuhanu u Kini, iako su već trebali, prema nekim najavama, biti transportirani u Francusku, ministar je kazao kako ne može ništa reći sa sigurnošću, ali da je u toku planiranje evakuacije prema jugu Francuske, gdje bi trebali biti dodatnih 14 dana u karantinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.