NEPOGODE

Katastrofa u Hrvatskoj: Požar u Metkoviću zaprijetio kućama, orkanski vjetrovi nose sve pred sobom

Na cesti Posedarje - Maslenica prevrnula se tri šlepera

Požar i vjetar u Hrvatskoj. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

5.2.2020

Veliki požar izbio je večeras kod Metkovića. Gori na predjelu Glibuše, a požar se brzo širi, piše Slobodna Dalmacija. 

Na terenu je 20 vatrogasaca iz JVP-a i DVD-a Metković sa šest vozila. Sve raspoložive snage su na terenu. Požar bukti na nepristupačnom terenu i opasno se približio kućama.

- To je požar ševara i trstike. Bura ga brzo širi. Neodgovorni pojedinci su to zapalili. U opasnosti su plastenici i poljoprivredna dobra, vinogradi. Kuće u ovom trenutku nisu ugrožene - kazao je Jure Pilj, komandir JVP-a Metković.


Inače, orkanski udari vjetra zabilježeni su širom Jadrana, a snažan vjetar puše i u Zagrebu.  Vjetar pravi velike probleme i u saobraćaju, a dio autoputa zatvoren je za promet. 

Na cesti Posedarje - Maslenica prevrnula su se tri šlepera. Zbog olujnog vjetra trenutno nema otvorene ceste za teretna vozila iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obranuto, saopćio je Hrvatski autoklub (HAK). 

Za sav saobraćaj zatvoreni su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te Posedarja i starog Masleničkog mosta, državna cesta Gračac - Knin, Maslenica - Zaton Obrovački, Dobroselo - Mazin - Bruvno i Paški most.

U prekidu su neke trajektne i brodske linije.

Zagrebački vatrogasci su danas do 18 sati odradili 60 intervencija. Uglavnom se radi o srušenom drveću, a bilo je i oštećenih fasada, krovova i limova koji su prijetili padom.

Najveća šteta je zabilježena u Maksimirskoj cesti, gdje je vjetar odnio čak 600 m2 krova i oštetio 11 automobila. 

- Nažalost, istovremeno imamo i dva požara, požar krova kuće u Kozari Putevima i požar napuštene kuče u Prekvršju. Osim profesionalnih vatrogasaca, na teren su podignuta i sva dobrovoljna vatrogasna društva koja su po potrebi pozivana na intervencije, dok su tri dobrovoljna vatrogasna društva dežurala u profesionalnim vatrogasnim stanicama - naveli su zagrebački vatrogasci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.