REGION

Kolinda Grabar-Kitarović uputila oproštajnu poruku: O mom radu progovorit će historija

Interese hrvatskog naroda, države i svih državljana branila sam i promovirala dostojanstveno i odgovorno

Kolinda Grabar-Kitarović. Arhiv

Avaz.ba

15.2.2020

Hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović uputila je danas putem Facebooka oproštajnu poruku hrvatskoj javnosti na kraju svog petogodišnjeg mandata u kojoj je istaknula da će o njenom radu progovoriti historija te da je ponosna na učinjeno. 

- Ponosna sam na učinjeno. Predsjedničku dužnost obnašala sam s dubokim uvjerenjem kako su političke, moralne i kulturne vrijednosti kojima smo se stoljećima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, a posebno u Domovinskom ratu, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva.


Međunarodni položaj

Interese hrvatskog naroda, države i svih državljana branila sam i promovirala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa. Ime Hrvatske i hrvatskog naroda bilo mi je svetinja. O svima nama pa tako i o mom radu jednog će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest - napisala je predsjednica u poruci.

- Predlagala sam rješenja za probleme decentralizacije, ukupnog ekonomskog razvoja i ravnomjernog regionalnog razvoja, brendiranja, obrazovanja, socijalne pravde, iseljeništva, brige za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susjednim državama, kao i vanjskopolitičke inicijative - kazala je Kolinda.

Između ostalog, navela je da je posebnu pažnju posvetila međunarodnom položaju Hrvatske.

- On je danas bolji nego ikada. Smatrala sam kako našem članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu treba dati dodanu vrijednost. Stoga sam pokrenula Inicijativu triju mora. Time sam našoj vanjskoj politici u ruke dala kvalitetan alat jačanja hrvatskog položaja na međunarodnoj sceni, prije svega u okviru Srednje Evrope i Mediterana. Hrvatska danas razmišlja hrvatski, a djeluje evropski i globalno - istaknula je ona.

Hrvatska nije usputno stvorena, mala, nemoćna ni neuspješna država, poručila je.

Bila sam vam, rekla je ona, četvrti predsjednik i prva predsjednica.


Kolinda Grabar-Kitarović. Arhiv

- Za koji dan dužnost predsjednika preuzet će gospodin Zoran Milanović. Nadam se kako će i dalje jačati ustavni položaj i društveni ugled institucije predsjednika Republike i umnožiti baštinu uspjeha svojih prethodnika. Želim mu svaki uspjeh jer će to biti hrvatski uspjeh.


Dobra budućnost

Zaključujem svoj mandat predsjednice Republike s dubokom vjerom u dobru budućnost naše Hrvatske i hrvatskog naroda. Svima vama, dragim hrvatskim državljanima i svim mojim sunarodnjacima u domovini i diljem svijeta želim svako osobno i obiteljsko dobro. I neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska - poručila je Grabar-Kitarović.

U pismu je zahvalila, prije svega, svim državljankama i državljanima diljem domovine i svijeta. Zatim je zahvalila čelnicima državnih i drugih institucija, svojim saradnicima, kao i svima koji su joj upućivali riječi potpore ili kritike te svima koji su joj iskazivali gostoprimstvo diljem domovine i svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.