HRVATSKA

Dražen Jelenić podnio ostavku zbog otkrića da je mason

Priznao da je od 2018. godine član masonskog udruženja Veliki Orijent Hrvatske, ali smatra da time nije naštetio ugledu Državnog odvjetništva

Dražen Jelenić. Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Avaz.ba

19.2.2020

Hrvatski glavni državni tužilac Dražen Jelenić podnio je danas ostavku. Odluka o ostavci objavljena je na stranicama DORH-a.

Još jutros je rekao kako o ostavci ne razmišlja te nije želio otkriti novinarima o čemu je razgovarao sa ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.



Dražen Jelenić. Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Jelenić je nakon objave sedmičnika "Nacional" priznao da je od 2018. godine član masonskog udruženja Veliki Orijent Hrvatske, ali smatra da time nije naštetio ugledu Državnog odvjetništva, jer je svoj posao radio zakonito i isključivo po zakonu. Izjavio je da ne razmišlja o ostavci zbog toga što je član masonske lože, jer se radi o zakonito osnovanom udruženju, koje se zalaže za napredak u društvu.

No, nakon što se sastao uži kabinet u Vladi, ministar Bošnjaković najavio je kako će Vlada smijeniti Jelenića ukoliko on sam ne podnese ostavku. Isto je potvrdio i premijer Andrej Plenković, koji je, praktično, dao ultimatum Jeleniću - ili neka sam podnese ostavku ili će ga sutra smijeniti Vlada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.