ZAGREB

Zaraženi mladić putovao je busom, Beroš umiruje: Bolest je na nivou gripe

Potvrđen drugi slučaj u Hrvatskoj

S konferencije Štaba civilne zaštite. Dnevnik.hr

Avaz.ba / Index. hr

26.2.2020

Vili Beroš, ministar zdravstva Hrvatske, kazao je danas na konferenciji Štaba civilne zaštite o koronavirusu da je ova bolest na nivou obične gripe.

- Nakon boravka jučer u Italiji olakšanje mi je bilo doći u Hrvatsku, jer jučer smo svjedočili riječima italijanskog ministra koji nam je rekao što poduzimaju. Vidimo da situacija u Lombardiji nije dobra, ali u drugim regijama jeste. Novost u Hrvatskoj je da imamo i drugog zaraženog - rekao je ministar Beroš.

S konferencije Štaba civilne zaštite. Dnevnik.hr

- Ovo je bolest na nivou obične gripe. Više od 80 posto oboljelih ima blage simptome gripe. Nadam se da će tako i ostati. Molim da objavljujete naše smjernice ko se treba javljati u naše ustanove. Oni bolesnici koji nisu bili u Kini ili sjevernoj Italiji moraju prvo potražiti savjet svog porodičnog liječnika ili telefonski savjet. Međutim, oni koji su bili u Kini i sjevernoj Italiji, ako nemaju simptome, mogu se telefonski obratiti epidemiolozima, a ako imaju, mogu doći. Trenutno imamo kontrolu nad situacijom, nema znakova koji bi ukazivali da se bilo što van naše kontrole događa - objasnio je Beroš.

Dodao je da je siguran da situaciju drže pod kontrolom.

- Vjerujem da nam se neće desiti kao u Kini i sjevernoj Italiji. Ali to ne ovisi samo o nama nego i o samom virusu - rekao je Beroš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.