ZARAZA

Sedam novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, broj oboljelih narastao na 56

Tri osobe su izliječene

S pres-konferencije. Screenshot

Avaz.ba

16.3.2020

U Hrvatskoj je dosad evidentirano 56 slučaja zaraze koronavirusom, a među njima je dvoje liječnika iz KB-a "Dubrava" i jedan liječnik iz KBC-a "Rebro". 

- Zaraženo je još sedam osoba -  potvrdio je Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš.

Tako je broj slučajeva narastao na 56. Tri osobe su izliječene, što znači da su u Hrvatskoj aktivna 53 slučaja zaraze.

- Ulazimo u treću fazu. Štab pomno promišlja sve mjere koje donosi. Temeljene su na stručnim i znanstvenim inputima. Imamo najširu sliku. Hvala i građanima koji se pridržavaju mjera. Zbog naše vjerodostojnosti, molimo sve da ne poduzimaju ishitrene postukpe. Važno je da se zajedno borimo protiv ugroze. Slušamo sve koji imaju mišljenje, ali struka mora voditi glavnu riječ - rekao je Beroš.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je bitno da se održava balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera. 

- Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo, život bi stao i stvari ne bi mogle funkcionirati. Mi epidemiolozi moramo predlagati dnevno Štabu i Vladi mjere za koje mislimo da su prioritetne - kazao je Capak te dodao da je 9.000 osoba u samizolaciji. 

Javnosti se obratio i Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović. 

Problem koronavirusa je širok i socijalni problem i mi radimo ne samo unutar Hrvatske, već smo u bliskim kontaktima s kolegama u okruženju i na nivou  EU kako bi stvorili okvir u kojem sve može teći u najmanjoj mogućoj mjeri ograničeno. Osnovno je da se održe tokovi za dostavu roba, na tome smo intenzivno radili. Kamionski prijevoz tereta, roba, lijekova, hrane funkcionira na način da smo uspostavili devet konvoja, sedam ih je prošlo prema Srbiji, jedan je u Novskoj -  kazao je Božinović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.