REGION

U Hrvatskoj 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Izliječeno je ukupno pet osoba

S pres-konferencije Kriznog štaba RH. Screenshot

Avaz.ba

18.3.2020

U Hrvatskojje dosad potvrđen 81 slučaj zaraze koronavirusom. Među njima je osam liječnika iz Zagreba, od kojih su neki nedavno bili na skijanju u Austriji i to su zajatili.  Izliječeno je ukupno pet osoba.

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš objavio je da je 12 osoba danas zaraženo te je sada ukupan broj slučajeva narastao na 81. Napravljeno je više od 1.100 testiranja testiranja. 

Kada je riječ o liječnicima, prostorno i vremenski smo dobro organizirani. Za sve osobe koje imaju druge tegobe, a ne sumnjaju na koronavirus, ostale zdravstvene ustanove pružaju adekvatnu pomoć. Nije upitno liječenje hroničnih stanja. Želim zahvaliti privatnom sektoru jer je pokazao senzibilitet. Stručnjaci za mentalno zdravlje su na raspolaganju od 0-24. Ministarstvo pokazuje širok spektar aktivnosti i poduzimamo sve da situaciju i nadalje držimo pod kontrolom -  rekaoe je Beroš. 

Direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić  kazala je da su svi bolesnici i dalje lakši slučajevi te da nema bolesnika s težim stanjem. 

- Naši liječnici koji su bili u kontaku sa zaraženim liječnikom su negativni -  kazala je Markotić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.