HRVATSKA

Plenković: Ovo je bio najjači zemljotres u posljednjih 140 godina

Angažirane vojska i sve službe Grada Zagreba da krenu u raščišćavanje šteta

Avaz.ba

22.3.2020

Zagreb nakon zemljotresa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zemljotres je bio jačine 5,5 stepeni po Rihteru i najjači je u posljednjih 140 godina, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Pozivamo sve građane na oprez. Mi ćemo za sada preporučiti da svi budu izvan zgrada. Nema potrebe za velikim odlascima na benzinske crpke. Imali smo dvije kontradiktorne poruke, prvo ostanite doma, a onda je bio potres. Seizmolozi će vam reći što struka ima reći o potresima i dodatnim podrhtavanjima. Intenzivirat ćemo sve aktivnosti i upravljat ćemo ovom krizom, kao i krizom oko virusa. Molimo sve građane da slušaju isključivo Stožer - dodao je Plenković. 

Angažirane su vojska i sve službe Grada Zagreba da krenu u raščišćavanje šteta. Angažirat će i statičare da, u skladu s informacijama, pregledaju zgrade. Niko sada ne zna koliko su oštećene zgrade, posebno starije. 


Andrej Plenković. Arhiv

- Potres je bio 5,5 prvi, s epicentrom kod Markuševca, zatim su bila još dva od 5 te 3,7 po Rihteru. Strah je prisutan u svima nama, ali potresi se ne mogu predvidjeti. Sljedeći jači može se dogoditi brzo, može za 20 dana, može bilo kad. Struka to ne može predvidjeti. Uobičajeni su naknadni potresi. Mi smatramo da je dobro puno malih potresa koji se sad događaju jer se raspodjeljuje energija - rekla je hrvatska seizmologinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.