HRVATSKA

Ćiro Blažević iz Zagreba za "Avaz": Nikada nisam bio bespomoćniji

Bio sam budan kada se to dešavalo

Blažević: Bilo je užasno. Arhiv

Piše: N. D. - G. Š..

22.3.2020

Na svu sreću, nema smrtno stradalih u jutrošnjim događajima u Zagrebu, kada su taj grad pogodila dva snažna zemljotresa. Prvi je bio jačine 5,5 stepeni po Rihteru, a drugi 5 stepeni. Iz grada stižu scene ruševina, uništenih automobila, a otežano je snabdijevanje vodom i strujom.

Cijelu situaciju na svojoj koži osjetio je i legendarni Miroslav Ćiro Blažević, koji se nalazi u Zagrebu. Bivši selektor reprezentacije BiH bio je utučen nakon svega što je snašlo Zagreb.

- Preživjeli smo - jedva je izustio Blažević u telefonskom razgovoru za "Avaz".

Jasno se moglo čuti da nije dobro, ali je pristao opisati kako se osjećao.

- Bitno je bilo ostati živ. Jedna djevojka je nastradala, bore se ljekari i svi mislimo na nju. Bio sam budan kada se ovo dešavalo. Ne možete to zamisliti. Grozno je bilo. Nikada se nisam osjećao bespomoćnije. Ne daj Bože nikome. Hvala vam što ste me se sjetili - rekao je potreseni Blažević.

Zagreb: Scene sa ulica. Arhiv

Naravno, Ćiro je poznat kao optimista, pa kaže da se nada da ćemo svi zajedno savladati izazove koji su aktuelni.

- Pobijedit ćemo mi ovo, samo moramo biti mirni, disciplinirani i slušati instrukcije nadležnih organa. 

Ako Bog da, čim nam malo grane, situacija bude bolja i to dozvoli, odmah ću svratiti do šehera i "Avaza". Prenesite pozdrav cijeloj vašoj redakciji, mome Sarajevu, Travniku, te svim Bosancima i Hercegovcima - naglasio je Ćiro.

Podsjećamo, Zagreb se u ranim jutarnjim satima suočio s najjačim zemljotresima u posljednjih 140 godina. Na području Policijske uprave zagrebačke za sada policija ima informaciju o ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila.

Najveći broj objekata i osobnih automobila oštećen je u samom centru grada. Oštećene su zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju.

Ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da će svi stanovnici užeg centra Zagreba koji zbog oštećenja nakon potresa ne mogu u svoje domove biti smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.