REGION

Zaraženo šest pripadnika hrvatske vojske, u izolaciji 99 vojnika

Prije sedam dana pojavio se zaraženi stranac koji je zarazio svoje kolege

Brigadir Mario Gjurić. Večernji

Avaz.ba

30.3.2020

Šest pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske je zaraženo koronavirusom, potvrdio je vojni epidemiolog brigadir Mario Gjurić . 

Dakle četvorica su u Litvaniji, jedan je u Zagrebu i jedan u Slavoniji. Njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće, ipak se radi o pripadnicima mlađe populacije. Pohvatali smo njihove kontakte te su u izolaciji. Jučerašnji pacijent koji je bio u Infektivnoj klinici s današnjim datumom je već pušten na kućno liječenje - kazao je brigadir Gjurić za Večernji list.  


- Još prije sedam dana pojavio se jedan zaraženi stranac koji je zarazio svoje kolege, a među njima i jednog našeg pripadnika. Došlo je do hitne akcije naših i njemačkih ljekara. Proveli su testiranje svih koji su bili u kontaktu u bazi te su stavljeni u izolaciju - rekao je Gjurić. 

Svi koji su zaraženi u Hrvatskoj oboljeli su od svojih kontakata, ili su bili na putu, a posljednji slučaj kojeg je zarazila supruga, a ona nije pokazivala simptome ali je zaražena u dječjem vrtiću.



U samoizolaciji je 99 hrvatskih vojnika. 

- Oni se pridržavaju svega što je propisala država, a dosad nismo imali niti jednu prijavu kršenja izolacije. Moram spomenuti i kako je 76 vojnika već pušteno iz izolacije - rekao je Gjurić. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.