REGION

Najmlađa osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj: Oboljela dvomjesečna beba

Zarazila se od majke, koja je odranije bila u izolaciji

Hranilović: Beba se zarazila od majke. Karlovacki.hr

Avaz.ba

6.4.2020

Dvomjesečna beba iz Duge Rese sa područja Karlovačke županije najmlađa je hrvatska pacijentica oboljela od koronavirusa.

Zarazila se od majke, koja je odranije bila u izolaciji, a zbog dobrog stanja je otpuštena iz bolnice, zajedno sa majkom. Nije imala povišenu temperaturu, već samo blage respiratorne probleme.  

- Treći dan zaredom svi su nalazi negativni, posljednji pozitivan bio je 3. aprila. Od ukupno 24 oboljelih, u Općoj bolnici Karlovac imamo šest hospitaliziranih, jedna se nalazi u Klinici "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Prosjek godina oboljelih je 55. Nešto više oboljelih su žene, u prosjeku u dobi od 57 godina, za razliku od muškaraca, prosječne dobi od 52 godine. Otprije znamo da je najmlađa pacijentica stara samo dva mjeseca, a najstarija osoba ima 82 godine - rekla je karlovačka epidemiologinja, dr. Biserka Hranilović.


Od ukupno 24 oboljelih, u Općoj bolnici Karlovac šest je hospitaliziranih. Print Screen

Izrazila je zadovoljstvo što i dalje imaju samo jednog pozitivnog ljekara u karlovačkoj bolnici, a u izolaciji je jedan ljekar iz bolnice u Ogulinu te tamošnja tri tehničara, inžinjer radiologije i vozač Hitne pomoći. 

Dr. Hranilović kaže da za sada imaju dobru situaciju u domovima za starije i nemoćne, gdje nema nijednog slučaja oboljenja među tom rizičnom grupom osoba zbog njihove dobi. Dobra vijest je i što nema lokalne transmisije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.