PANDEMIJA

Hoće li Česi, Mađari i Austrijanci ipak u Hrvatsku na more

Plan je stvoriti zračne ili cestovne koridore kojima bi u Hrvatsku dolazili turisti iz Evrope

Stvoriti zračne ili cestovne koridore kojima bi u Hrvatsku dolazili turisti iz Evrope. Arhiv

Avaz.ba

19.4.2020

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarat će s čelnicima zemalja iz kojih u Hrvatsku dolazi najviše turista, vjerovatno i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te austrijskim Sebastianom Kurzom, prenosi Hina.  

Kako je već potvrđeno, ministar turizma Gari Cappelli stupio je u kontakt s češkom ministricom regionalnog razvoja Klarom Dostalovom kako bi od nje saznao neke detalje tog „češkog plana“, i to nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković u petak odradio razgovor s češkim premijerom Andrejem Babišem.

Stvoriti zračne ili cestovne koridore kojima bi u Hrvatsku dolazili turisti iz Evrope. Arhiv

Kako se neslužbeno saznaje, zasad je sve još u zraku i nema nikakve potvrde da bi inicijativa ove godine doista zaživjela, no dvije će države neovisno o tome imati spreman turistički model koji će se moći realizirati kad za to budu stvorene dobre epidemiološke pretpostavke.

Prijedlog je češkoog udruženja putničkih agencija da se između RH i Češke stvore zračni ili cestovni koridori kojima bi u Hrvatsku dolazili Česi s potvrdama da ne boluju od Covida-19.

Pri državnom vrhu, u kojem su još skeptični prema cijeloj ovoj ideji, ipak smatraju da bi se u nekim idealnim okolnostima Mađare i Austrijance možda moglo pridobiti da učestvuju u organizaciji ovog turističkog koridora, prvenstveno s obzirom na to da obje zemlje imaju dosta dobru epidemiološku situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.