REGION Podaci Nacionalnog štaba civilne zaštite

Hrvatska: 14 novih slučajeva Covida-19, počinje nova faza borbe protiv virusa

Avaz.ba

Beroš: Jučer umro jedan bolesnik, štićenik Doma za starije i nemoćne u Splitu

Foto: Arhiv


U Hrvatskoj je u protekla 24 sata detektirano 14 novih slučajeva zaraze koronavirsuom, a umrla je još jedna osoba, izvijestio je Nacionalni štab civilne zaštite. 

- U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo novih 14 dijagnosticiranih bolesnika, što daje ukupan broj od 2.030 bolesnika u ovom trenutku - rekao je na konferenciji za medije hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvijestio je da je od jučer umro jedan bolesnik, štićenik Doma za starije i nemoćne u Splitu, a ukupan broj umrlih osoba je 55.

Na respiratoru su 23 osobe, dvije više nego jučer, a ukupan broj oporavljenih je 1103, odnosno 69 više nego jučer.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović ocijenio je da predstoji faza u kojoj “vjerovatno ima više nepoznanica” nego u prethodnoj fazi borbe protiv koronavirusa, javila je Hina.

- Sutra otvaramo novu fazu naše borbe s koronavirusom kojom počinje naša izlazna strategija. S jedne strane bit će puno više aktivnosti i kretanjima po našim gradovima, ulicama i trgovinama, a s druge strane može se povećati rizik širenja virusa među stanovništvom. Stožer promišlja kako pokrenuti što više aktivnosti i kako najvećem broju naših građana omogućiti normalizaciju. S druge strane, moramo voditi računa da nam se ne pogorša epidemiološa situacija - dodao je. 

  • Božinović: Ne živimo u normalnim vremenima

    Božinović: Ne živimo u normalnim vremenima

    Foto: Arhiv


Pritom je ocijenio da je riječ o borbi koja se može dobiti samo uzajamnim razumijevanjem i slušanjem. 

Od ponedjeljka, 27. aprila, bit će omogućen rad svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom prodavnica koje ondje rade sve vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara, te treninzi sportista i sportistkinja prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stepenu natjecanja.

Ministar Božinović odgovorio je na pitanje zabrane rada nedjeljom i mogućnost stvaranja gužvi tokom subote.

- Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa donesene su nove mjere, produženo je radno vrijeme trgovina, gdje se otvara mogućnost da se ljudi koji rade opskrbe nakon posla. Sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, a sve u skladu s ovlastima Stožera - istakao je Božinović.

Više o temi Vili Beroš

NA VRH

Podijeli članak na