HRVATSKA

Brač postao žarište koronavirusa u Hrvatskoj: Raste broj zaraženih, sada ih ima 22

Gradonačelnica smatra 81-godišnjaka nultim pacijentom

Otok Brač. Agencije

Avaz.ba

8.5.2020

Od početka pandemije otok Brač imao je samo jednog oboljelog od koronavirusa, no taj je broj jučer naglo eskalirao na 22. Je li opet kriv samo virus? Gradonačelnica Supetra Ivana Marković upire prstom u KBC Split i kaže da su zaraženog pacijenta poslali na otok.

Iz bolnice joj odgovaraju da se 81-godišnjak mogao zaraziti bilo gdje na putu od bolnice do kuće. Marković je prozvala i županijski štab civilne zaštite. Poručila je da ih treba raspustiti i dovesti profesionalce. Na to je načelnik spomenutog stožera, inače HDZ-ovac, prozvao SDP-ovku za “prljavu političku igru”. Međustranačko prepucavanje postajalo je sve žustrije kako je broj oboljelih rastao, piše 24 sata.hr.

Oko 13 sati stigli su zadnji rezultati, a do subote bi morali znati što je s još desetak ljudi čiji se nalazi čekaju.

Ono što se zna jest da je umirovljenik kojega gradonačelnica smatra nultim pacijentom porijeklom iz Nerežišća. Kako je stigao iz bolnice, tako su ga počeli obilaziti mnogobrojni susjedi i prijatelji.

Otok Brač. Agencije

Među njima je i bliža rodica. Ona nam je odgovorila na pitanje kakva je sad situacija:

- Nije baš dobra. U samoizolaciji su svi koji su bili kod njega. Prijatelji i rodbina čuvali su ga deset dana dok nije prebačen u starački dom u Supetru. Sad su se neki zarazili, a neki nisu - kratko kaže gospođa. Zaista, navodni nulti pacijent trenutno je u Domu za starije i nemoćne u Supetru, gdje je, kako doznajemo, smješten u zasebni dio objekta i nema kontakta s drugim štićenicima.

- Sad na ulicama nema ni žive duše, a do jučer su šetali na sve strane. Ovdje vam malo ko nosi maske i rukavice jer sve je to stariji svit i ne da im se to nabavljat ni stavljat. A posebno sad kad su mjere popustile. Ko je mogao očekivati da će baš do nas ovo doći? Mi smo tu zabijeni, nije ovdje ni prometno, imamo koza, ovaca, nešto malo svita... - čudi se rodica.

Primijetila je da su ovih dana ispred lokalnog dućana, preko puta zgrade Općine, kao i prije, sjedili mještani s pivom na klupi.

- I ja san tad mislila: ‘Neš ti, prošlo je, što ima veze’. Ali, evo, izgleda da nije - dodaje Nerežišćanka.

Krunoslav Capak najavio je da postoji mogućnost karantene za otok.

- Ako zaključimo da će zatvaranje komunikacija među mjestima i s kopnom pridonijeti situaciji, to ćemo i napraviti - kaže Capak.

Nije dobro. Nije. Sad sam u Zagrebu, ali svaki dan se čujem dolje s njima. Od jutros smo se deset puta čuli. Odmah se angažirao brački stožer, došao je Luka Brčić iz splitskog stožera, u Supetru su imali sastanak s načelnicima. Naš stožer u Nerežišćima se isto angažirao. Niko od moje porodice nije zaražen, izvijestio je bivši ministar uprave Lovro Kuščević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.