HRVATSKA

Zagrepčani sjeli na prve kafe: Pogledajte kako izgledaju ugostiteljski objekti

Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 metara među stolovima, odnosno između skupina gostiju

Avaz.ba / Index.hr

11.5.2020

Zagreb: Otvoreni kafići - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Od danas su nakon skoro dva mjeseca otvoreni ugostiteljski objekti širom Hrvatske, a Zavod za javno zdravstvo za njihov rad propisao je detaljne upute.

Kafići i restorani mogu raditi od 6 do 23 sata, a udaljenost između različitih grupa posjetitelja mora biti 1,5 metar. Moći će raditi i unutra, a ne samo na terasama kako je prvotno bilo najavljeno.

Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta.

Zagreb: Otvoreni kafići. Patrik Macek, Sanjin Strukić/Pixsell

Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metara. 

Naprimjer, članovi jedne porodice sjede udaljeni 1,5 metara od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. 

Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Posjetitelji, također, mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 metara između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. 

Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.