HRVATSKA

Policija istražuje zamjenu kartona u Splitu, javile se porodice žrtava

Direktor Julije Meštrović ​je nakon toga ​o​ svemu obavijestio ministra ​zdravstva Vilija Beroša, ​pokrenuo unutarašnji nadzor i podnio ostavku

Policija bi već danas trebala zatražiti dokumentaciju. Milan Sabic/PIXSELL

Avaz.ba

13.5.2020

Splitska policija je potvrdila ujutros kako je zaprimila zahtjev Općinskog državnog odvjetništva za provjeru liječničke dokumentacije u slučaju zamjene identiteta dva pacijentica od kojih je jedna preminula u KBC-u Split.

Policija bi već danas od Uprave splitske bolnice trebala zatražiti dokumentaciju liječenja dvije korisnice privatnih domova za starije i nemoćne osobe, a sve kako bi se utvrdilo ima li u tom postupanju elemenata za dalja kriminalistička istraživanja.

- Tačno je da policija postupa po zahtjevu Državnog odvjetništva u dva slučaja zamjene identiteta u KBC-u Split - kratko je Hini potvrdila Željka Radošević iz splitske policije.

Porodice kažu da neće tužiti bolnicu

Unatoč izjavama porodica da neće zbog toga podići tužbu, policija i Državno odvjetništvo sve vrijeme prate situaciju. U slučaju da se utvrdi kako je došlo i do zamjene lijekova kod dvije pacijentice, moglo bi se raditi o kaznenom djelu nesavjesnog liječenja.  

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u aprilu, kada su djelatnici KBC-a prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenil​i​ identitet dvije starije i dementne osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe, u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i u ponedjeljak ​je ​vraćena u dom, no kada su je tamo doveli, utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom aprila preminula te je pokopana u Grudama, a ​u ponedjeljak​ se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.​



Nije jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u. Agencije

Direktor Julije Meštrović ​je nakon toga ​o​ svemu obavijestio ministra ​zdravstva Vilija Beroša, ​pokrenuo unutarašnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC Split.​

To, međutim, nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su uposlenici bolnice početkom maja ​zamijenili dvije žene istog prezimena ​tako što ​su prvu, koja nije bolovala od koronavirusa, smjestili u Covid-bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe.

Podrška direktoru Meštroviću

Direktora Meštrovića jednoglasno je podržalo Stručno vijeće bolnice koje traži od Upravnog vijeća da ne podrži njegovu ostavku. Mišljenja su kako je njegova ostavka moralan čin, ali isto tako smatraju i da nije odgovoran za zamjenu identiteta pacijentica. 

Podršku direktoru dao je i Hrvatski liječnički zbor.

Kako se neslužbeno saznaje od sindikata, većina zaposlenika KBC-a Split - liječnici, medicinske sestre i ostalo osoblje je uz Julija Meštrovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.