PRESUDE

Odluka Evropskog suda: Hrvatskom silovatelju nisu povrijeđena prava

Njegova žrtva bila američka košarkašica

Mraović: Ranije osuđen. Nacional

Avaz.ba

14.5.2020

Evropski sud za ljudska prava danas je presudio da Hrvatska nije povrijedila pravo na pošteno suđenje Josipu Mraoviću, osuđenom za silovanje jer je košarkašici gospićkog košarkaškog kluba 2005. gurnuo prst u anus, u slučaju koji je postao poznat kao "ličko rukovanje", prenosi Index.hr.

Mraović je pred sudom u Strzburu tvrdio da mu je država povrijedila pravo na pošteno suđenje jer mu se za silovanje afroameričke košarkašice Iliše Džaret (Ilisha Jarrett), koja je stanovala u njegovom hotelu dok je igrala u gospićkom košarkaškom klubu, sudilo iza zatvorenih vrata. 

Tokom suđenja Mraoviću Županijski sud u Gospiću je na njegov zahtjev isključio javnost iz postupka. Na ponovljenom suđenju je u dva navrata zatražio da se provede javna glavna rasprava, međutim Županijski sud u Rijeci i Vrhovni sud njegove su zahtjeve odbili.


Džaret: Bila Mraovićeva žrtva. Nacional

Iako je žrtva u nekoliko navrata dala izjave novinarima, sud je ocijenio da navedeno nije oslobodilo državu pozitivne obaveze na zaštitu njene privatnosti i zaštitu od sekundarne viktimizacije. Sud je posebno naglasio da je zaštita dostojanstva i integriteta žrtve, kao i zaštita od njenog daljnjeg sramoćenja i stigmatizacije bila omogućena jedino isključenjem javnosti tijekom cijelog postupka, a ne samo iz jednog njegovog dijela.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ako ni jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njenim preispitivanjem pred velikim vijećem.

Mraoviću se zbog silovanja američke košarkašice sudilo u dva navrata. Prvi put ga je kontroverzni bivši gospićki sudija Branko Milanović oslobodio krivice uz skandalozno obrazloženje da guranje prsta u anus nije silovanje jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

Vrhovni sud ukinuo je tu presudu, a u ponovljenu suđenju u Rijeci 60-godišnji poduzetnik iz Bilaja, poznat po nadimku "Lički Tuđman", osuđen je na tri godine zatvora. Vrhovni sud mu je u julu 2009. kaznu smanjio za godinu dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.