AKTUELNO

Kako je Tuđman govorio o Blajburgu

Franjo Tuđman. Agencije

Avaz.ba

15.5.2020

HDZ-ovci ovih dana obilježavaju 98. rođendan svog osnivača i prvog predsjednika Franje Tuđmana te još jednu godišnjicu Blajburga i tzv. Križnog puta, s kojim, nažalost, nisu zaobišli ni Sarajevo, glavni grad BiH. 

U intervjuu za "Polet" 1989. godine predsjednik tada novoosnovanog HDZ-a govorio je, među ostalim temama, o Titu i Blajburgu.

Franjo Tuđman imao je i izrazito pozitivno mišljenje o Titu.

- Imao je hrabrosti, odvažnosti i državničke dalekovidnosti da se suprotstavi Staljinu u ono doba kad je pred Staljinom klečala čitava Istočna Evropa... Titoizam je značio rješavanje nacionalnog pitanja u okviru socijalističke revolucije, zadržavanje državnosti jedne socijalističke zemlje, traženje novih putova u samoupravnom smislu - razglaba Tuđman zaključivši da je Tito "bio veliki političar".

"Tito je bio odgovor na izazove svog vremena, a danas, poslije njegove smrti, mnogi pokazuju da nisu na njegovom nivou. Ovo što se događa u Srbiji s Miloševićem dokaz je da se Srbija nikad nije pomirila s avnojevskom, Titovom Jugoslavijom, s federalističkom Jugoslavijom", komentirao je Tuđman te 1989. godine.

U istom intervjuu Tuđman jasno kaže da je marksist.

"Ja sam hrvatski čovjek, marksist, revolucionar, povjesničar...", govori Tuđman bez dlake na jeziku u intervjuu koji je krajem 1989. godine dao Mati Bašiću i Ivici Buljanu, novinarima "Poleta".

Franjo Tuđman. Agencije

U jednom dijelu Tuđman se osvrnuo i na obračun s političkim protivnicima nakon rata. Tu Franjo Tuđman, evo još jednog šoka za današnje tuđmaniste, brani Tita.

"Vi mladi to ne znate, i povijest još nije o tome progovorila - bilo je krvavog gušenja stvarne i tobožnje kontrarevolucije nekih godinu-dvije nakon rata. No, to su zakonitosti svake revolucije... To važi i za Francusku revoluciju. To podjednako važi za hrvatsko i za slovensko tlo, itd", prilično očito Tuđman relativizira brojne komunističke zločine nakon rata.

A onda i otvoreno staje u odbranu Tita.

"Tito je suodgovoran za takvo revolucionarno obračunavanje sa svojim protivnicima, ali - osobno - Tito nije bio čovjek koji je naređivao umorstva ili poticao na njih, niti je radio ono što znamo da se događalo u Sovjetskom savezu s gulazima", rekao je Tuđman.

U jednom intervjuu nekoliko godina kasnije Tuđman je nešto revidirao mišljenje o Titu.

Tako je 1996. godine govorio da je Tito odgovoran za Blajburg, iako nije naređivao ubistva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.