HRVATSKA

Danas se otvaraju kina i pozorišta, evo kako će se morati sjediti

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta. Ilustracija

Avaz.ba

18.5.2020

Ove sedmice u Hrvatskoj s radom ponovo počinju kina, pozorišta i druge kulturne manifestacije, ali uz mjere. 

Ulazit će jedna po jedna osoba, na ulazu će svi dezinficirati ruke, a u publici je obavezan razmak od metar i pol. Što znači - gledatelj na svakom trećem mjestu u svakom drugom redu.

No, ove odluke se ne odnose na multipleks kina u trgovačkim centrima koja imaju ograničen broj ljudi. Multipleksi se sada okreću drive-in kinima koja su zaživjela zbog zatvaranja klasičnih kinodvorana. Također, nema ni novih filmova. 

Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Preporučuje se korištenje maske za lice tokom ulaska, boravka i izlaska iz prostora.

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta. Ilustracija

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom. 

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. 

Svim posjetiteljima se preporučuje da prije izlaska iz kuće izmjere tjelesnu temperaturu te otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.