HRVATSKA

Aktivisti izviždali zastupnike: "Obećali ste donijeti taj zakon!"

Stigla je i policija, budući da skup nije prijavljen, ali protestanti nisu odustali

Zagreb: Okupljeni protestanti ispred Sabora. Facebook

Avaz.ba / 24sata.hr

18.5.2020

Na Markovu trgu traje test članova platformi "Možemo, Zagreb je naš" i stranki Nova ljevica, ORaH i Radnička fronta.

Stigla je i policija, budući da skup nije prijavljen, ali protestanti nisu odustali.

Aktivisti su uspjeli pred saborom ostati do jutra i plan im je dočekati zastupnike koje žele potaknuti na glasanje o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa prije raspuštanja sabora.

Podsjećamo, ispred Sabora Hrvatske raširili su poruku "Zagreb vam ovo neće zaboraviti!", a zagrebački gradski zastupnik i predsjednik stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević pojasnio je zašto su se okupili i zašto je sutrašnje raspuštanje Hrvatskog sabora izazvalo bijes i frustraciju kod građana.

Ostala bez doma

- Gdje drugdje doći nego ovdje pred zgradu Sabora, koji sutra odlučuje hoće li se raspustiti, što ide u korist HDZ-u koji želi pogurati izbore ili će odraditi ono što su obećali odraditi, a to je donijeti kvalitetan zakon o obnovi Zagreba i okolice koji je usuglašen sa strukom i građanima te da se konačno mogu obnavljati zgrade. Svi sad čekamo to, a oni raspuštaju Sabor. Ne možemo čekati još pola godine i novog ministra. Najbolje bi bilo da ih građani kazne na izborima jer ih nije briga za njih. Možemo samo protestirati, pozvali smo rano ujutro i građane da nam se pridruže, sutra u 11 sati je odluka. Ako se Sabor raspusti, to se neće nikad riješiti - rekao nam je Tomašević pred dugu noć ispred Sabora.

Oko 8.30 sati u Sabor je došao Mostov Miro Bulj.   

- Sramotno je raspuštanje Sabora prije donošenja zakona - rekao je okupljenim prosvjednicima.  

Jedna građanka rekla je da je, skupa sa svojom obitelji, ostala bez doma.

- Nemojte raspustiti Sabor, donesite zakon. Nemamo vremena čekati novu vladu. Trebali bi se prvo sanirati ljude koji su ostali bez krova nad glavama... Nemamo vremena godinu dana. Iz stana u stan se selimo. Ja sam kod prijateljice, mama i tata su kod svojih prijatelja - rekla je Zagrepčanka Maja Novak čiji je dom nakon potresa dobio crvenu naljepnicu.

"Ne zna kako je"

- Tjeskobna sam... Tko nije ostao bez doma ne zna kako je. Prvi put smo u ratu ostali bez svega, sad su nas opet ostavili bez svega - poručila je poručnica.

Tomislav Tomašević je poručio da nema smisla da Sabor daje zakon u javnu raspravu kad će se raspustiti.  

- Doći će i novi ministar graditeljstva, neće ostati ovaj HNS-ov, nema šanse - poručio je.

- Obećali su zakon dva tjedna poslije potresa, sad su rekli da ne stignu to, nakon dva mjeseca. A lex Agrokor je prošao u tri tjedna - poručio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.