BANSKI DVORI

Plenković: Hrvatska bi od EU trebala dobiti 10 milijardi eura

Europska komisija predstavila je plan pod nazivom "EU sljedeće generacije" koji ima planiranih 750 milijardi eura potpore članicama

Plenković: Važna evropska solidarnost, zajedništvo i vodstvo. Agencije

Avaz.ba

27.5.2020

Hrvatska može biti veoma zadovoljna planom privrednog oporavka koji je izradila Evropska komisija, kazao je danas predsjednik vlade Andrej Plenković, dodajući da je za Hrvatsku predviđeno 10 milijardi eura što bi trebalo pomoći u privrednom oporavku nakon krize prouzročene pandemijom.

Plenković je na konferenciji za medije u Banskim dvorima kazao kako su dokumenti što ih je ranije tokom dana predstavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen). 

- Posljedice ove krize su bez presedana i to pokazuje koliko je važna evropska solidarnost, zajedništvo i vodstvo - kazao je Plenković, dodajući kako je i za sve one koji u to sumnjaju ovo dokaz koliko je dobro biti članicom Europske unije u situacijama poput sadašnje.

Europska komisija predstavila je plan pod nazivom "EU sljedeće generacije" koji ima planiranih 750 milijardi eura potpore članicama, a izaći će i s prijedlogom za alociranje 1.100 milijardi eura u okviru višegodišnjeg financijskog okvira.

- Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi eura od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi - potvrdio je Plenković, pojašnjavajući kako je riječ o novcu namijenjenom oporavak hrvatske privrede u iduće četiri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.