REGION

U srijedu počinje registracija birača za izbore u Hrvatskoj

Po službenoj dužnosti će biti registrovani hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a podnijeli su zahtjev za e-ličnu kartu

Registracija od 3. juna i trajat će do 24. juna. Avaz

Srna

1.6.2020

Ambasada Hrvatske u BiH pozvala je državljane Hrvatske koji žele da glasaju na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima te zemlje u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu da se registruju, a registracija birača počet će u srijedu, 3. juna i trajat će do 24. juna.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za prethodnu registraciju birača sa prebivalištem u Hrvatskoj, dok državljani Hrvatske koji nemaju prebivalište u toj zemlji i koji nisu podnijeli zahtjev za e-ličnu kartu moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, saopšteno je iz hrvatske Ambasade u BiH.

Po službenoj dužnosti će biti registrovani hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a podnijeli su zahtjev za e-ličnu kartu.

U saopćenju se navodi i da hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrovali i nemaju e-ličnu kartu sa prebivalištem u BiH, svoje pravo mogu ostvariti na dan održavanja izbora, potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH.

Zahtjevi moraju biti lično potpisani

Birači koji žele da glasaju na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta registracije birači mogu podnijeti lično, poštom, faksom ili mejlom, najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH ili nadležnoj kancelariji uprave u Hrvatskoj, ukoliko će na dan izbora boraviti u toj zemlji.

U saopćenju se navodi da zahtjevi moraju biti lično potpisani i dostavljeni uz kopiju važeće lične karte ili pasoša.

Adrese za zahtjeve

U saopćenju je navedeno da se zahtjevi mogu dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH, te na internet stranici Ministarstva uprave Hrvatske /uprava.gov.hr/.

Popunjen zahtjev potrebno je dostaviti lično ili mejlom na adresu Ambasade Hrvatske u Sarajevu, Ulica maršala Tita broj 28 ili na mejl /[email protected]/, u Ambasadu u Banjaluci u Ulici Milana Kranovića broj jedan, ili mejlom /[email protected]/, kao i na adresu Ambasade u Tuzli u Ulici Kazan mahala broj jedan ili na mejl /[email protected]/.

Zahtjevi se mogu predati i na adresu Ambasade u Livnu u Ulici Trg žitarnica bb ili mejlom /[email protected]/, te u Ambasadu u Vitezu, Poslovni centar broj 96 ili elektronskom poštom /[email protected]/.

Predsjednik Hrvatske donio je 20. maja odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Hrvatski sabor koji će na biračkim mjestima u Hrvatskoj biti održani 5. jula, dok će na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih kancelarija Hrvatske u inostranstvu biti omogućeno glasanje 4. i 5. jula. /kraj/nč/vj

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.