NIKAD JEFTINIJE Buking stoji loše

Drastičan pad cijena na Jadranu: Kuća s bazenom samo 48 eura

Ove godine se od 25 do 40 eura kreću cijene apartmana u pred i poslije sezone, dok se u sezoni kreću od 45 do 70 eura

Avaz.ba

Postoji interes za Hrvatsku, ali slab je broj rezervacija

Foto: Agencije


Buking, kada je riječ o privatnom smještaju u Hrvatskoj, stoji loše. Istovremeno, cijene privatnih apartmana i kuća za odmor nikad nisu bile jeftinije. 

Koliko je prošle godine koštao najjeftiniji apartman u predsezoni - 40 eura, upravo toliko ove godine u predsezoni košta najskuplji. Cijene apartmana u 2019. za pred i postsezonu kretale su se od 40 do 100 eura, dok su u sezoni bile od 60 do 200 eura, piše Index. 

Ove godine se od 25 do 40 eura kreću cijene apartmana u pred i poslije sezone, dok se u sezoni kreću od 45 do 70 eura. Najskuplje što se može naći na oglasima je jedna cijela kuća za odmor i to s bazenom koja u sezoni košta 114 eura po danu.

Apartman za dvije osobe u Sukošanu za 7 noći košta 1.300, a za 4 osobe 2.300 kuna. Nalazi se 100 metara od plaže. U sezoni je cijena apartmana 45 eura po danu. Apartman s 2 spavaće sobe u Šibeniku u predsezoni ove godine košta 35 eura, a u sezoni 45 eura.

 • Padaju cijene smještaja

  Padaju cijene smještaja

  Foto: Agencije


Na Krku kuća za odmor na dva sprata s 3 spavaće sobe te bazenom u predsezoni košta 48 eura, dok je u sezoni cijena 114 eura. Studio apartman u Zadru iznajmljuje se u predsezoni za 40 eura dnevno, dok je u sezoni cena 55 eura. Apartman za 2 do 6 osoba u Zatonu se u predsezoni renta po 30 eura dnevno, a u sezoni po 45.

Na Hvaru se apartman, također za 2 do 6 osoba, iznajmljuje u predsezoni i posezoni po 40 eura, dok mu je u sezoni cijena 70 eura. Jednosoban apartman za dvije osobe u centru Makarske u pred i posezoni stoji 25 eura po danu, a u sezoni 50 eura.

 • Stranci neće u apartmane

  Stranci neće u apartmane

  Foto: Agencije


- Neko se oslanja uglavnom na svoje stare goste, dakle na one koji su već prije rezervisali pa su s njima stalno u kontaktu. No direktnih, novih rezervacija ima jako malo. I ono malo što ima većinom se odnosi na najam kuća za odmor. Dakle, rezervišu se samo te kompletne kuće, a nikako apartmani po kućama ili zgradama. Turisti zbog ove situacije s koronavirusom radije iznajmljuju cele kuće za odmor, tako da će iznajmljivači koji ih rentaju najbolje proći - kazala je Martina Nimac Kalcina.

Navodi kako će svi ostali dosta loše proći i pitanje je, ističe, koliko će uopće imati gostiju.

- Zavisi kakva će biti situacija kad se potpuno otvore granice. Svi se nadaju da će sezona krenuti, no realnost je da je zasad situacija jako loša. Što se pak tiče domaćih gostiju, njima će se definitivno morati dati popusti te sniziti cene najma - istakla je Nimac Kalcina.

Daniel Radeta, predsednik Udruženja iznajmljivača privatnog smeštaja Zadra također navodi kako je situacija i dalje neizvjesna te da će ove godine cijena biti ključni faktor što se tiče turizma.

 • Domaćini računaju na stalne goste

  Domaćini računaju na stalne goste

  Foto: Agencije


- Sigurno je će i druge države ići u snižavanje cijena tako da će domaći iznajmljivači i svi koji se bave turizmom morati da spuste cijene. Iskreno, postavlja se i pitanje koliko postoji interesovanje za putovanje u ovoj situaciju. Sad je na čelnim ljudima u turizmu da osmisle neku strategiju privlačenja turista, no vidimo da su im važniji izbori i stranačke pozicije, nego turizam tako da se ovo može smatrati veleizdajom. Do danas nismo imali nikakve informacije kako bi turizam mogao izgledati. No i ovo što su danas objavili za zemlje za koje je dopušten ulazak, to su više tehničke stvari - rekao je Radeta.

Smatra da bi Ministarstvo turizma i HTZ trebalo da pokrenu jaku kampanju privlačenja stranaca. Kaže kako po pretragama vide da postoji interes za Hrvatsku, ali slab je broj rezervacija.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na