HRVATSKA

Mesić iznenađen Škorinom prošlošću: Mislio sam da je intelektualac

Utvrdilo se da je kao omladinac bio i predsjednik Komisije za kulturu, što nije trebao tajiti

Stjepan Mesić. Avaz

Avaz.ba

8.6.2020

Najnoviji, do sada nepoznat detalj iz biografije Miroslava Škore, lidera Domovinskog pokreta, potresa Hrvatsku. Saznalo se da je Škoro sredinom osamdesetih godina u Osijeku bio “društveno-politički radnik”, odnosno konkretno predsjednik Komisije za kulturu Općinske konferencije Saveza socijalističke omladine Osijek, što je izazvalo dosta reakcija na hrvatskoj političkoj sceni, i to na svim njenim polovima.

- Ne razumijem što to radi Škoro. Mislio sam kako je intelektualac i ozbiljan čovjek, a on izmišlja da nije primljen u pionire, prešućuje ni po čemu kontroverzan podatak kako je vodio Komisiju za kulturu omladinske organizacije, i još se okružio ljudima koji negiraju Jasenovac, a ustaše i četnike predstavljaju kao nekakve žrtve - komentirao je bivši predsjednik Stjepan Mesić informaciju Jutarnjeg lista o zatajenoj Škorinoj prošlosti.

Miroslav Škoro. Avaz

Mesić poznaje Škoru otkad je on bio saborski zastupnik te konzul u Pečuhu.

- To što govori Škoro nema smisla. Zašto je petljao da nije bio pionir kad smo svi u prvom razredu dobili maramu i titovku, prolazili identičan ritual? A sada se utvrdilo da je kao omladinac bio i predsjednik Komisije za kulturu, što nije trebao tajiti. Valjda je i on postao jedan od onih koji život u bivšoj državi žele prikazati kao veliki problem, iako je država proizvodila od ciferšlusa do aviona. Mislio sam da netko obrazovan ide u politiku zbog poboljšanja privrede, ali on se bavi prošlosti. Šteta – kazao je Mesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.