REGION

Hrvatska kuna odlazi u historiju: U julu zeleno svjetlo za uvođenje eura?

Hrvatska će u trećem tromjesečju, tokom ljetnih mjeseci, formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM II

Hrvatska kuna odlazi u historiju: U julu zeleno svjetlo za uvođenje eura?. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

8.6.2020

Iako je prije dva mjeseca naznačila mogućnost odgode ulaska Hrvatske u kursni sistem ERM II, agencija „Fitch“ sada ipak vjeruje da će se proces uvođenja eura odvijati planiranim tokom, uprkos poremećaju koji je izazvala korona kriza. 

U posljednjem izvještaju o stanju hrvatske ekonomije iznosi očekivanja da će evropske institucije nastaviti s procesom pristupa kursnom mehanizmu i bankarskoj uniji. Prema očekivanju te rejting agencije, Hrvatska će u trećem tromjesečju, tokom ljetnih mjeseci, formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM II, čekaonicu za ulazak u eurozonu, u kojoj mora provesti najmanje dvije i po godine.

Što se, tiče Hrvatske, ona je u potpunosti obavila preuzeti domaći zadatak.


Proces uvođenja eura odvijat će se planiranim tokom. Arhiv

- Vlada je još prije mjesec dana izvestila da je ispunila akcijski plan od 19 reformskih mjera, a ovih je dana i HNB je izvijestio da je pet banaka uspješno prošlo test kontrole kvaliteta njihove imovine koju je sprovodila Evropska centralna banka, javlja Jutarnji list.  

Vlada Hrvatske će uskoro obavestiti evropske institucije o sprovođenju svih mjera, a ECB bi trebao upoznati zemlje članice eurozone o rezultatima procjene kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, a nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahtjeva za ulazak u ERM II. Sudeći prema nezvaničnim informacijama, taj bi proces trebao biti završen idućih mjeseci, prenosi Dubrovački dnevnik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.