HRVATSKA

Šesnaestero migranata iz Afganistana i Pakistana udarano nogama, pretučeno i vezano

Desetorica muškaraca zadobila su teške ozljede, uključujući prijelome kostiju i ozljede glave. Jednoj od žrtava sada su potrebna invalidska kolica, piše u saopćenju Amnesty

Vidne povrede na migrantima. Amnesty International

Avaz.ba / Index.hr

11.6.2020

Grupu migranata koji traže azil mučila je hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec, saopćio je "Amnesty International".

Šesnaestero ljudi iz Afganistana i Pakistana udarano je nogama, pretučeno je, vezano i potom im je razmazana hrana po ozljedama, navodi se u istrazi "Amnestyja" u kojoj je ispitano šest migranata.

- Desetorica muškaraca zadobila su teške ozljede, uključujući prijelome kostiju i ozljede glave. Jednoj od žrtava sada su potrebna invalidska kolica - kaže Amnesty. 

Prema svjedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim odorama zlostavljalo je migrante u noći s 26. na 27. svibnja nedaleko od Plitvičkih jezera.


Vidne povrede na migrantima. Amnesty International

Policija je "pucala u zrak, zatim udarila nogama i opetovano tukla zavezane muškarce metalnim i drugim palicama i drškom pištolja", stoji u saopćenju "Amnestyja". 

Zatim su utrljavali kečap, majonezu i šećer koje su našli kod jednog od migranata u krvave glave i kosu migranata. 

"Amnesty" kaže da je također razgovarao s liječnicima koji su im sanirali ozljede nakon što su protjerani natrag u BiH te dužnosnicima nevladine udruge koji su isto vidjeli njihove ozljede.

Jedan liječnik rekao je Amnestyju da njihove ozljede uključuju prijelome, posjekotine, modrice, ozljede glave i kolaps pluća, 

Skupina navodi da je kontaktirala hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, ali da još nije dobila odgovor.

- Europska unija više ne može šutjeti i namjerno ignorirati nasilje i zlostavljanja koje provodi hrvatska policija na njezinim vanjskim granicama. Njezina šutnja dopušta, pa čak i ohrabruje počinitelje tog zlostavljanja da nastave bez posljedica - rekao je Masimo Morati (Massimo Moratti), zamjenik direktora Ureda za Europu "Amnesty Internationala".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.