PANIKA U HRVATSKOJ

Ko je sve bio u kontaktu s teniserom Dimitrovom

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske pojačava mjere

Dimitrov u društvu tenisera i mališana. Agencije

Avaz.ba

22.6.2020

Nakon slučaja zaraženog tenisera u Zadru Grigora Dimitrova i novog slučaja u koprivničkoj bolnici proširuju se mjere koje je u jučer donio Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske.

Davor Božinović potvrdio je proširivanje mjera na Zadarsku županiju, a mjere će vrijediti i u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje se pojavio novi slučaj. 

Mjere zabrane posjete bolnicama i domovima za starije tako osim u Zagrebu te u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji od jučer vrijede i u Zadarskoj županiji.  

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Index je sinoć potvrdio da se uvode nove mjere u Zadarskoj županiji nakon što je kod bugarskog tenisača Grigora Dimitrova otkriven koronavirus, zbog čega je teniski turnir Adria Tour prekinut neposredno prije finala. 

Policija je, nakon što je turnir naprasno prekinut, počela udaljavati ljude iz kompleksa stadiona, uključujući i otvoreni bar u kojem su se ljudi okupljali. 

Dimitrov u društvu Đokovića i drugih tenisera. Agencije

- Donosimo odluku, od ponedjeljka će zbog novonastale situacije biti zabranjeni posjeti bolnicama i domovima za starije u Zadarskoj županiji - rekao je Božinović sinoć.

U Zadru će se danas formirati i tim stručnjaka koji će se baviti ovim slučajem. Štab je pozvao Zadrane koji su bili u kontaktu sa zaraženim teniserom da im se jave.

Dimitrov je u Zadru boravio od srijede, što znači da je do jučer kada se vratio u Monako na turniru proveo pet dana te pritom nastupao na dva teniska turnira. No u sklopu ostalih aktivnosti igrao je nogomet i košarku. 

Prvo sa svojim kolegama tenisačima, Đokovićem, Čilićem, Ćorićem, Zverevom, a kasnije i s gledateljima što je bio dio programa Adria Tour eventa. Osim s teniserima u Zadru je bio u kontaktu sa stotinama, a možda i hiljadama ljudi, među kojima je bio i veliki broj djece u sklopu Kids Daya.

Novak Đoković i Andrej Plenković. Agencije

Testiranje dijela tenisera, među kojima su i Marin Čilić i Borna Ćorić, obavljeno je sinoć na parkingu ispred zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, a kako pišu srpski mediji, najveća zvijezda turnira srpski tenisač Novak Đoković otišao je odmah u Beograd i tamo će donijeti odluku hoće li se testirati.

U kontaktu sa zaraženim teniserom Grigorom Dimitrovim bila je i ekipa Košarkaškog kuba Zadar, koja je s njim igrala košarku, i oni će se, prema do sada dostupnim informacijama, kolektivno testirati. 

Turnir je posjetio i premijer Hrvatske Andrej Plenković. O svemu su se oglasili iz vlade.

Premijer Plenković nije bio u kontaktu s teniserom Grigorom Dimitrovim, koji je i napustio Hrvatsku prije nego je premijer došao na Adria Tour u Zadru - poručili su za Index.hr iz vlade.  

Na fotografijama se može vidjeti kako se premijer na tribinama u Zadru nije držao mjere distance, no iz vlade uvjeravaju kako je Plenković bio kratko na turniru te da se nije dugo zadržavao.

Na tribinama je bila i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom Jakovom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.