HRVATSKA

Škorina supruga Kim Ann kao 18-godišnjakinja pisala je za četničke novine?

Novinar je pokušao kontaktirati Kim i Miroslava, ali je, kako kaže, naišao na blokadu te se pokušala zaustaviti objava članka

Miroslav Škoro svoju ideologiju temelji na nacionalističkom diskursu. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

26.6.2020

Supruga Miroslava Škoro, Kim Ann u svojim mladim danima sarađivala je i objavljivala članke u četničkom časopisu „Američki Srbobran“.

Objavio je to danas portal Index, koji tvrdi kako je u posjedu najmanje jednog uratka s njenim potpisom te nekoliko fotografija, iz kojih je vidljivo da je bila članica „Balkan Dance Ensemblea“. Portal navodi kako je riječ o činjenicama koje se nigdje ne spominju u njihovim službenim biografijama.

Novinar je pokušao kontaktirati Kim i Miroslava, ali je, kako kaže, naišao na blokadu te se pokušala zaustaviti objava članka. Ističe kako je izdavač časopisa koji je u SAD-u promovirao četništvo, bio Srpski narodni savez iz Pitsburga, jedna od manjinskih organizacija Srba u Americi.


Supruga Miroslava Škore pisala za četnički magazin. Arhiv

Tada 18-godišnja Kim pisala je o zbivanjima u svojoj folklornoj grupi. Novine je tada uređivao Jovan Deretić, kojeg portal opisuje, pozivajući se na Wikipediju, kao „srpskog pseudoistoričara i publicistu“ i „zastupnika pseudoznanstvene teze alternativne historije Srba“. Upravo se Deretiću pripisuje teza o Srbima kao „božanskom narodu“, a poznat je i po tezama kako su Srbi dobili Kosovsku bitku i da su Hrvati, zapravo, Avari koji su primili srpski jezik.

Portal je objavio i kako se dvoumio oko objave teksta s obzirom na to da su pitanja nacionalnosti i vjere lične naravi, ali s obzirom na to da Miroslav Škoro svoju ideologiju temelji na nacionalističkom diskursu, valja ukazati na to da mu je supruga sarađivala s časopisom koji je otvoreno promovirao četništvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.