HRVATSKA

U ponoć počinje dvodnevna izborna šutnja: Borba 2.700 kandidata sa 192 liste

Na izbornim listama žena je 41 posto, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina

A. Č. / Avaz.ba

Pravo glasa ima 3.860.000 hrvatskih birača

Foto: Agencije


Još danas se učesnici izbora za Hrvatski sabor, političke stranke i koalicije mogu predstavljati biračima, koji će svoje mišljenje o njima i njihovim programima iskazati na biralištima, u nedjelju, 5. jula.

Večeras u ponoć nastupa dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promocija, objavljivanje procjena izbornih rezultata, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd. 

U proteklih 15 dana službene promocije birači su imali priliku upoznati gotovo 2.700 kandidata sa 192 liste. Broj listi po izbornim jedinicama nije isti - kreće se od 13 u 5. do 22 u 7. izbornoj jedinici.

Na izbornim listama žena je 41 posto, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina.  

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasanjem na mandat od četiri godine. U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira ih se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite koje se primjenjuju, nedjeljni parlamentarni izbori jedni su od najzahtjevnijih od sticanja hrvatske neovisnosti.

Izbore će provoditi oko 75 hiljada ljudi, glasat će se na oko 7.000 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, sve će pratiti skoro 8.700 promatrača. Pravo glasa ima 3.860.000 hrvatskih birača.

Više o temi Hrvatska

PORAST BROJA ZARAŽENIH
Slovenija skida Hrvatsku sa zelene liste

Više o:

Hrvatska Izbori
NA VRH

Podijeli članak na