LJETO U HRVATSKOJ

Na Brač dnevno slijeće i po pet privatnih aviona: Imućni uživaju u vilama na otocima

Sve češće unajmljuju male privatne avione koji ih vode izravno do destinacije, bez sumnjivih kontakata

Zainteresirani za vile. AGENCIJE

Avaz.ba

16.7.2020

U vremenu kad se sva turistička poređenja s prošlogodišnjom sezonom u Hrvatskojzaustavljaju na vrlo skromnim brojkama od maksimalno trećine učinaka, u jednoj turističkoj djelatnosti nema baš nikakve razlike u odnosu na prošlogodišnji promet. 

Riječ je o broju slijetanja i polijetanja privatnih ili biznis malih mlaznih aviona, koji ove godine jednako često kao i lani slijeću na Brač. Očito je da je koronavirus kod dijela turista izazvao dovoljno straha da im ni najam privatnog aviona nije problem. 

Zbog toga sve češće unajmljuju male privatne avione koji ih vode izravno do destinacije, bez sumnjivih kontakata. Prošle godine na Braču je bilo 3630 letova privatnih aviona, a što se tiče ovog ljeta, bit će ih isto kao i lani.


Najam hiljadu do tri hiljade eura

– Evo, dok razgovaramo, gledam ih kako slijeću i polijeću, dnevno po četiri, pet iz cijele Evrope i tako cijele sedmice. Imućniji ljudi koji žele biti sigurni od bilo kakve opasnosti od zaraze udruže finansije i dvije porodice unajme privatni avion da ih doveze na Brač.

Budući da žele biti sami i bez stotina drugih gostiju oko sebe, uglavnom unajmljuju luksuzne vile s bazenima na cijelom otoku i tako su potpuno sigurni da ni s kim neće imati "sporni" kontakt. Najčešće su to porodice s djecom i kućnim ljubimcima. Isto ih je ili više nego lanjskog ljeta. Naravno, tri mjeseca su izgubljena u radu zračne luke, ali ljeto je na nivou lanjskog – kaže za "Slobodnu Dalamciju" Tonči Peović, direktor Zračne luke Brač. 

Na pitanje koliko je najam privatnog malog mlažnjaka nedostižan prosječnim turistima, objašnjava da cijene nisu iznimno visoke jer jedan sat leta takvog avio-taksija stoji od hiljadu do tri hiljade eura.

Budući da se do naše obale dolazi za svega sat ili nešto više leta s najvažnijih tržišta, ta cijena podijeljena na pet do 12 osoba, koliko ih mogu primiti takvi mali mlažnjaci, i nije nedostižna za bolje platežne goste. 

No, pogodnosti su neusporedive s redovnim komercijalnim linijama aviokompanija. Naime, nema aerodromskih čekanja, dolazi se izravno u avion, a iskrcavanje i procedura traju samo desetak minuta i sve je gotovo.

Najviše dolaze Česi, Poljaci, Nijemci i Mađari

Među gostima koji dolaze unajmljenim privatnim avionima najviše imamo Čeha, Poljaka, Nijemaca i Mađara, a u Evropi je puno kompanija registrirano za avio-taksi, tako da je izbor mogućnosti najma velik. Njima je važno da im je mogućnost brzog dolaska i povratka uvijek na raspolaganju, jer čak i da prekidaju odmor mimo plana, znaju da će dobiti avion za povratak – objašnjava Peović navalu malih mlažnjaka na Brač.

Čarter-letovi trebali bi se održavati na liniji sve do kraja ljetnog reda letenja, 23. septembra ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.