KLIMATSKE PROMJENE

Invazija muha, komaraca i ostalih krvopija pogodila cijelu Hrvatsku: Udaraju ko blesavi

Građani se bore i s najezdom muha i ostalih kukaca

Osim što napadaju ljude, prijetnja su i životinjama. Ilustracija

Avaz.ba

24.7.2020

Krvopije, muhe i ostale nametnike ni korona nije zaustavila, invazija je pogodila cijelu Hrvatsku. Stručnjaci ističu da je najveći problem globalizacija, ali i klimatske promjene. Građani se bore na sve moguće načine.

Točno u podne, po najvećoj vrućini Mato iz Osijeka uređuje vrt, kaže poslije ne može u njega od komaraca, piše Dnevnik.hr.

- Zato i radim ovako kad je vruće, inače kad je vruće ne bude ih. Evo sad vidite već hodaju, a navečer kad popušta vrućina onda ih bude, onda se ne možemo braniti.

Osim što napadaju ljude, prijetnja su i životinjama.  

- Navečer kada kokoši legnu ja osjetim kako one s krilima lupaju, grizu ih za nogice -  kaže Marija iz Tvrđavice.

Tretiranja ranije nego inače

Kako se Osječanima ne bi ponovila kobna prošla godina, tretiranja su počela ranije nego inače.

- Mi smo već odradili 15 tretmana što larvicidnih, što alduticidnih. Ove sezone problem nam je napravio Dunav koji je 20. maja prešao granicu od 300 centimetara i napunio je Kopački rit - kaže Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske izdali su preporuke i za aviotretiranje, dva su već odrađena, kao i dva sa zemlje. No, građani ističu da su komarci su još žešći.

- Udaraju ko blesavi, u oko idu, oni mali nekako, al oni krupni idu u uho, evo vidiš tu te pojede sav se zgreljiš. Pogani su neki - kaže Ivica.

- Monitoringom od ovog tjedna najveće brojnosti komaraca imamo na postajama Sarvaš, Klisa i Podravlje to su sve brojevi preko 60 - 70 uboda u 15 minuta - kaže Bekina.

Borba i na obali

S komarcima traje borba i na obali. Građani se bore i s najezdom muha i ostalih kukaca. 

- Lijepimo trake. Imamo pred ulazom traku i stavljamo u bocu šećer, vodu, ali teško, teško - Kaže Vikica. 

Stručnjaci ističu, glavni krivac je ljudski faktor. 

- Najveći problem je globalizacija. Imate velik promet roba, ljudi, a kukci se znaju zajedno s njima kao slijepi putnici prevesti u druge krajeve - objašnjava Goran Vignjević s Odjela za biologiju, Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.