HRVATSKA

Detalji teške nesreće: Mladić iz Njemačke pao u more, jedrilica prešla preko njega

Tijelo T.T. spasioci su pronašli zarobljeno ispod vode, kod pogonske elise propelera

Avaz.ba
02.08.2020 18:53

Ilustracija

Foto: Pixsell

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je detalje o nesreći koja se dogodila danas nešto prije podne u blizini otoka Šolte.

- Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC 0 Rijeka) zaprimili su danas, 2.8. u 11.45 sati dojavu članova posade jedrilice 'Capella', o smrtnom stradavanju jednoga člana posade te jedrilice, tokom plovidbe kraj ostrva Šolte. O događaju su odmah obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna, odakle su s ljekarskom pratnjom žurno isplovili prema poziciji nesreće- saopštili su.

- Iz MRCC Rijeka o događaju su obavijestili i Postaju pomorske i aerodromske policije Split, čiji službenici su prema mjestu nesreće isplovili s roniocima Specijalne policije MUP-RH te u pratnji zamjenice Županijskog državnog tužilaštva. Službenici LK Split i LI Milna dolaskom na poziciju teške pomorske nesreće, na oko 0.5 nM s južne strane otoka Šolte, zatekli su jedrilicu s preostalim, nepovrijeđenim članovima posade (ukupno sedam, uključujući voditelja), dok je tijelo stradalog člana posade ostalo zarobljeno ispod nivoa mora, na krmenom dijelu jedrilice, kod pogonske elise, od koje je najvjerovatnije zadobio po život opasne povrede- navode i dodaju:

- Uvidom u brodsku dokumentaciju utvrđeno je smrtno stradanje T.T. (rođen 1994. godine), državljanin Republike Njemačke, koji je na jedrilici u vlasništvu hrvatske čartet kompanije, boravio s ostalim članovima posade, takođe njemačkim državljanima- objavilo je Ministarstvo.

Pao u more, jedrilica prešla preko njega

Kako piše Index.hr još nije poznat razlog pada.

- Prema iskazu voditelja jedrilice, D.R. (rođen 1986. godine) stradali mladić je, iz za sada neutvrđenog razloga, s jedrilice pao u more, nakon čega je jedrilica prešla preko njega, a stradali je ostao zarobljen ispod krmenoga dijela gdje je, navodno, zadobio smrtonosne povrede od pogonske elise.

Uzrok ove teške nesreće službenici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna ustanovit će u okviru očevida, po okončanju policijske istrage, koja ima za cilj utvrditi uzrok smrti i tok događaja koji su prethodili tragičnom stradavanju.

Uz spasilačku brodicu LI Milna prema poziciji nesreće isplovila je i glavni spasilački brod 'Pojišan', iz sastava LK Split, kako bi pružili podršku u osiguravanju pozicije pomorske nesreće, odnosno, perimetra policijske istrage te očevida koji se ima provesti- piše Ministarstvo.

NA VRH