KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Aplikaciju za praćenje zaraženih koronom instaliralo samo 35.000 Hrvata

Do sada niko od onih koji su instalirali aplikaciju nije prijavio da je u međuvremenu dobio pozitivan nalaz

Aplikacija "Stop COVID-19". Igor Kralj/PIXSELL

Avaz.ba

3.8.2020

Sedmicu dana nakon što je aplikacija Stop COVID-19 objavljena u Hrvatskoj, na svoje mobilne uređaje instaliralo je samo 35.676 osoba. Među njima je znatno više korisnika Androida (28.012) u odnosu na korisnike iOS uređaja (7664), piše Dnevnik.hr.

Ako se u obzir uzme podatak da je 2019. u Hrvatskoj bilo nešto više od 4,4 miliona korisnika mobitela, postotak onih koji su instalirali aplikaciju Stop COVID-19 prilično je mali. Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić objasnio je ranije da bi 60% populacije trebalo skinuti aplikaciju da bi ona imala smisla.

Do sada niko od onih koji su instalirali aplikaciju nije prijavio da je u međuvremenu dobio pozitivan nalaz niti je podijelio svoje "ključeve". Aplikacija funkcioniše tako što bilježi kontakt s mobitelima koji je također imaju uključenu, i to duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra.

U slučaju da korisnik dobije pozitivan nalaz na koronavirus, može putem aplikacije anonimno poslati obavijest koju potom na svoj mobitel dobijaju svi koji su bili s njim na toj udaljenosti i u tom razdoblju. Aplikacija je kompatibilna s aplikacijama kakve imaju Austrija, Italija, Latvija, Danska, Poljska, Irska i Njemačka, međutim prekogranična operativnost ovih aplikacija na području Evropske unije još nije uspostavljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.