HRVATSKA

Božinović: Imamo spremne nove mjere, ali njihovo uvođenje će zavisiti od situacije

Mjere su više manje poznate, ali njihovo uvođenje ovisi o epidemiološkoj situaciji, rekao Božinović

Božinović: Nadali smo se smanjenju infekcija tokom ljeta. Agencije

Avaz.ba

14.8.2020

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u Dnevniku N1 govorio je o situaciji s koronavirusom.

Na početku je komentirao poteze susjednih država u vezi kontrole nad zarazom.  

- Epidemija i globalna pandemija je tu, što se tiče Hrvatske jesmo u kontaktu s našim susjedima, pogotovo iz država iz kojih nam dolaze turisti i komuniciramo da nije ista situacija u svim dijelovima Hrvatske. Na primjer županije koje su najbliže Sloveniji su sve i po njihovim kriterijima u zelenoj zoni - rekao je Božinović.

Priznaje da su se nadali smanjenju infekcija tokom ljeta, međutim širi se. 

- Nema govora da bi se bilo što friziralo - komentirao je pojedine tvrdnje njemačkih i austrijskih medija da Hrvatska frizira podatke o zaraženima.

- Činjenica je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemlja koja ima ovakve turističke rezultate, teško se mogu sjetiti države koja kao Hrvatska ima više od 20 do 25 posto stranih gostiju u udjelu stanovništva.  Napravili smo sezonu koju drugi nisu - rekao je Božinović. 

Nije htio govoriti o uvođenju novih mjera.  

- Mjere su više manje poznate, ali njihovo uvođenje ovisi o epidemiološkoj situaciji. Ja ništa ne bih najavljivao. Svi se trebaju držati mjera i neće nam trebati nove - kazao je Božinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.