KORONAVIRUS

Hrvatska od danas na danskoj karantinskoj listi

Brojevi SSI-ja pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31,3, a za Hrvatsku 32,6

Hrvatska od danas na danskoj karantinskoj listi. Ilustracija

Avaz.ba / Srna

27.8.2020

Danska je danas stavila Hrvatsku na narandžastu, karantinsku listu zemalja zbog Covida 19, objavilo je dansko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi da su ove sedmice na listu zemalja u koje se stanovništvu ne preporučuje da putuje ukoliko nije neophodno dodate Francuska i Hrvatska, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, prenose hrvatski mediji.  Brojevi SSI-ja (Instituta statens serum) pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31,3, a za Hrvatsku 32,6. 

Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterijuma o stopi infekcija od 30 - dodaju iz ministarstva. 

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, ali da minimiziraju rizik od zaraze, te da se trebaju testirati kada se vrate u Dansku, iako ne moraju ostati u izolaciji dvije sedmice.  Ako se Danci za posjetu Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada se pozivaju da 14 dana provedu u karantinu pri povratku u Dansku. 

Od 29. avgusta u ponoć za ulazak u Dansku državljani karantinskih zemalja, poput Hrvatske, Belgije, Francuske, Rumunije ili Španije, trebaju da navedu razlog posjete.

Hrvatska ambasada u Kopenhagenu upozorila je na svojoj Facebook stranici hrvatske državljane da će od 29. avgusta u ponoć biti u narandžastoj kategoriji preporuka za putovanje, te moli da se oni od tada ponovno detaljnije informišu o uslovima ulaska u Dansku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.