DOLJANI

Bizarnost na granici BiH i Hrvatske, učenicima do škole umjesto pet minuta treba sat

Lokalni stanovnici koji žive uz granicu umjesto pedesetak metara do Metkovića moraju prevaliti dvadeset kilometara

Doljani. Cropix

Avaz.ba

5.9.2020

Školska godina je na pragu, a granični prijelazi u dolini Neretve, preko kojih su prelazili lokalni stanovnici, i dalje su zatvoreni.

Jedini otvoreni granični prijelaz između Hrvatske i BiH, otkako je krenula pandemija koronavirusa, je onaj u Doljanima. Svi drugi su zatvoreni, uključujući i Gabela Polje, koji je s obzirom na dnevne migracije lokalnog stanovništva s obje strane granice bio najfrekventniji.

GP Gabela polje, prema sporazumu RH i BiH, malogranični je prijelaz za lokalno stanovništvo, ali se svakih pola godine prekategorizira za međunarodni putnički saobraćaj, čime se rasterećuje prijelaz u Doljanima. 

I dok roditelji i nastavnici širom Hrvatske muku muče kako zaštititi djecu u školama od virusa, roditelje osnovaca i srednjoškolaca s hercegovačke strane granice uz to more i brige kako će im djeca prijeći granicu i doći u školu u Metković.

Naime, s obzirom na to da je u funkciji jedan jedini međunarodni granični prijelaz, realno je očekivati gužve i izvan turističke sezone, pa će djeca, ako žele stići na vrijeme, morati i sat vremena ranije polaziti u školu.

Ovog ljeta se za prelazak čekalo u kolonama, a najviše se ljute lokalni stanovnici koji žive uz granicu koji, umjesto pedesetak metara, za odlazak u Metković moraju prevaliti dvadeset kilometara i još čekati u koloni po sat vremena.


Gužva na granici. Slobodna Dalmacija

Zato se svako snalazi kako zna, a otvaranje graničnog prijelaza Gabela Polje riješilo bi brojne probleme, Doljane rasteretilo gužve te lokalnom stanovništvu omogućilo brži prelazak granice u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ljudi uz granicu su ogorčeni na ponašanje dviju država.

Još ljetos je organizirana online peticija kojom se tražilo da se lokalnom stanovništvu omogući lakši prelazak državne granice, bez obaveza samoizolacije i ikakvih ograničenja.

Istina, potpisnici su se izborili da lokalno stanovništvo ne mora u karantenu dvije sedmice, ali malogranični prijelazi su i dalje ostali zatvoreni i takvi dočekuju početak nove školske godine.

Roditelji kažu da nadležne institucije obje državae nije briga za njih i njihovu djecu koja će do škole putovati kilometrima, umjesto da im se dopusti prelazak granice u Gabela Polju, od kojega je škola udaljena doslovno pet minuta. Preko Doljana bi tako trebali ići i školski autobusi, što će dodatno opteretiti taj međunarodni granični prijelaz.

U blizini granice između Hrvatske i BiH u Aržanu, također uzbuna. Na noge su se digli mještani Vinice, obližnjeg pograničnog mjesta s hercegovačke strane granice, i jednosatnim mirnim protestom na samom prijelazu ukazali javnosti na svoj veliki problem.

– Ovo je više nepodnošljivo - kazao je Ivan Ćalić iz Vinice za Slobodnu Dalmaciju, koji se javio mobitelom s druge strane granice, jer granična policija nije dozvoljavala nikome prijelaz granične crte.

- Naša djeca idu u školu u Aržanu, prodavnica nam je u Aržanu, neki naši mještani se ukopavaju u Studencima, kada idemo ljekaru opet moramo ići na Prisiku, znači tridesetak kilometara okolo. Struja nam dolazi iz Hrvatske i plaćamo je Hrvatskoj, banka nam je tu nadomak ruke u Hrvatskoj, a ne možemo do nje. Naši mještani koji dolaze iz Splita u rodnu kuću u Vinicu kao da idu u Zagreb - kaže Ćalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.