HRVATSKA

Zatvorena osnovna škola u Koprivnici zbog pojave koronavirusa, 33 zaraženih na svadbi

Škola zatvorena na 15 dana. osang-kc.hr

Avaz.ba / Srna

5.9.2020

Osnovna škola u Koprivnici zatvorena je na 15 dana zbog pojave koronavirusa, dok se na jednoj svadbi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zarazilo 33 ljudi.

Iz škole "Antun Nemčić Gostovinski" u Koprivnici zaraženo je pet radnika, a više ih je u samoizolaciji, među kojima je i jedna učiteljica čiji rezultati se čekaju.

Iz Štaba civilne zaštite rečeno je novinarima da će se prve dvije sedmice u ovoj gradskoj osnovnoj školi nastava održavati online.

Kada je riječ o zaraženima na svadbi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, glavni epidemiolog Vesna Grgić je rekla da od ranije imaju tri slučaja sa te "neodgovorne" svadbe, dok su u samoizolaciji 233 osobe koje su povezane sa tim slavljem.

- Još čekamo neke rezultate tako da bi zaraženih moglo još biti. Govorim samo o osobama koje su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije - rekla je Grgićeva.

Župan Damir Bajs rekao je da će od ponedjeljka, 7. septembra, važiti nove mjere koje podrazumijevaju da na svadbi ne smije biti više od 50 zvanica.

- Na ostalim svečanostima i proslavama ne smije biti više od 20 osoba, na sahranama može biti najviše 50 osoba - rekao je Bajs.

Direktor Opšte bolnice u Bjelovaru Ali Aluh rekao je da je virus ušao i u bolnicu, gdje su jedan pacijent i jedna medicinska sestra pozitivni na COVID-19, prenose hrvatski mediji.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata oboljelo više od 300 ljudi od koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.