HRVATSKA

Detalji nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, na vozilo iz BiH koje se zapalilo pala rola papira

Cesta je jučer bila satima zatvorena u oba smjera, a uviđaj je trajao cijelu noć i jutro

Policija objavila detalje nesreće. HVK

Avaz.ba

10.9.2020

Nedaleko od odmorišta Ježevo na autocesti A3 kod Zagreba jučer u poslijepodnevnim satima sudarila su se tri kamiona i dva privatna automobila. 

Dva kamiona su se zapalila, a dim se mogao vidjeti i na naplatnim kućicama kod Zagreba. Od tri kamiona dva su iz Turske, a jedan iz Crne Gore. Automobili su iz BiH i iz Hrvatske, piše Index.hr.

Kako je izvijestila policija, poginule su dvije osobe - iz dva kamiona.  Cesta je jučer bila satima zatvorena u oba smjera, a uviđaj je trajao cijelu noć i jutro.

Policija je danas objavila detalje nesreće.

- Jučer  oko 16 sati na A3, 3 km nakon odmorišta Ježevo u smjeru istoka, prema dosad prikupljenim informacijama, zasad nepoznati vozač upravljao je teretnim vozilom crnogorskih nacionalnih oznaka, a koji je vukao priključno vozilo, a kretao se južnim kolnikom A3 lijevom prometnom trakom u smjeru istoka. Dolaskom do 57. km + 300 metara prestrojavao se u desnu prometnu traku, pritom je skupom vozila prošao na dio prometne trake namijenjene za zaustavljanje vozila u nuždi - stoji u saopštenju policije.

- Nakon toga je prednjim desnim dijelom naletio na stražnji lijevi dio priključnog vozila, koji je vuklo teretno vozilo turskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao zasad nepoznati vozač. U trenutku prometne nesreće i to teretno vozilo je bilo zaustavljeno na prometnoj traci namijenjenoj za zaustavljanje vozila u nuždi, zbog zamjene gume na desnoj središnjoj osovini priključnog vozila. Od siline naleta došlo je do zapaljenja oba vozila te je teretno vozilo zajedno s priključnim vozilom odbačeno naprijed te je prednjim dijelom naletjelo na stražnji dio priključnog vozila, koje je vuklo teretno vozilo također turskih nacionalnih oznaka i bilo zaustavljeno na prometnoj traci namijenjenoj za zaustavljanje vozila u nuždi, a koje vozilo se nakon prometne nesreće zapalio - navodi policija.

Policija ističe kako je od siline udara došlo do rasipanja tereta sa sva tri teretna vozila, dok je jedna rola papira pala na prednji dio privatnog vozila bh. registarskih oznaka.

- Požar je zahvatio i stražnji dio njegovog vozila. Potom, na rasute materijale naletjelo je vozilo bjelovarskih registarskih oznaka, a kretalo se lijevom prometnom trakom navedenog kolnika u smjeru istoka. Nakon zaustavljanja i njegovo vozilo se zapalilo. Nakon kraćeg vremena požar se proširio na metalnu zaštitnu ogradu i na travnatu površinu. Požar su ugasili vatrogasci - ističe policija.

U nesreći dvije osobe su smrtno stradale, od kojih je jedan državljanin Crne Gore, a drugi Turske, dok druge osobe nisu povrijeđene. Tijela su prevezena na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.