HRVATSKA

Ruši se jedan od splitskih simbola

Nekadašnji splitski turistički biser i jedan od prepoznatljivih gradskih simbola nakon rekonstrukcije imat će novi toranj

Piše: Avaz.ba

Hotel Marjan jedna od najpoznatijih zgrada u Splitu

Foto: Arhiv


Hotel Marjan u Splitu, koji je izvan funkcije otkako ga je 2006. godine kupio Željko Kerum i kojega je nakon dugotrajnog stečajnog postupka koncem prošle godine kupila rovinjska „Adris grupa“, bit će u potpunosti srušen, saznaje tportal.

Na projektu novog hotela investitori su angažirali 3LHD studio iz Zagreba te čuvenog italijanskog arhitektu i dizajnera Pjera Lisonija (Piero Lissoni), a trenutno su u fazi dobijanja lokacijske dozvole.

Nekadašnji splitski turistički biser i jedan od prepoznatljivih gradskih simbola nakon rekonstrukcije imat će novi toranj visine jednake dosadašnjoj, ali s jednom etažom manje zbog željene veće visine spratova.

  • Zgrada je simobl grada

    Zgrada je simobl grada

    Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL


Uskoro početak radova

Po neslužbenim najavama, u ovoj obnovi hotel će se smanjiti za oko 6,5 hiljada kvadrata i većim dijelom nastojati približiti izvornom obliku iz šezdesetih godina prošlog vijeka, odnosno pokušat će se neutralizirati posljedice nikad dovršene obnove od otprije petnaestak godina, kada je investitor bio Željko Kerum, a projektant Jerko Rošin.

Između ostalog uklonit će se dva velika hotelska aneksa, koja su nazvana apartmanima, no u javnosti su se pojavile sumnje da se zapravo radi o stanovima, a neće više biti ni dvostruke staklene fasade koja je neobičnom bojom bola oči. Formirat će se veliko unutrašnje dvorište, odnosno atrij, a sama fasada pratit će originalne zamisli prilikom prvotnog projektiranja Zapadne obale, što uključuje čak i boju kamena.

U "Adris grupi" za tportal su tek šturo kazali da u saradnji s Gradom Splitom i mjerodavnim ustanovama pripremaju potrebnu dokumentaciju za obnovu hotela Marjan. Poslije završetka obnove, kažu, on će biti u grupi njihovih luksuznih hotela (Grand Park Hotel Rovinj, Lone, Hilton i drugi), no nisu željeli otkrivati planiranu visinu investicije i rokove dovršetka.

Kako se neslužbeno može saznati, originalni plan bio je do kraja ove godine dovršiti dokumentaciju i u idućoj započeti radove, u koje bi se utrošio veći dio od planiranih dvije milijarde kuna ulaganja kompanije u turistički sektor.

  • Hotel smješten u centru grada

    Hotel smješten u centru grada

    Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL


Ozbiljan redizajn

Kako je na niovu grupe donesena odluka da se zbog koronakrize ona odgode za godinu dana, realno je da svoj prvi veći iskorak na tržište Dalmacije Adris grupa započne u 2022. godini.

- Činjenica jest da je pandemija koronavirusa utjecala na tok naših investicija, no o rokovima i pojedinostima samog projekta, na kojem rade 3LHD i Pjero Lisoni, moći ćemo govoriti kad projekt bude dovršen - potvrđuju u „Adris grupi“.

Glavni splitski konzervator Rade Bužančić za tportal je kazao da su obavljeni razgovori s investitorima i projektantima te da je njegova služba zasad zadovoljna onim što su vidjeli i čuli.

- Radi se o vrhunskim stručnjacima koji su si dali zadatak napraviti ozbiljan redizajn, ali gotovo kao reminiscenciju na prvotni projekt. Žele se približiti originalu hotela Marjan i usredotočiti se na kvalitetu umjesto kvantitetu, a to je novost u ponašanju na našim prostorima - kazao je Bužančić.

Sam hotel Marjan nije pojedinačno zaštićen kao kulturno dobro, ali je postao dio prepoznatljive slike grada, posebno s mora, te akter jedne vrste suptilnog dijaloga s Dioklecijanovom palačom - i po površini i po visini.

Više o temi

ČUDAN PRIZOR
Ušao u tržni centar u prozirnim gaćama

Više o:

Split Adris grupa
NA VRH

Komentari