HRVATSKA

Slijepi planinar iz Istre kreće na uzbudljivu pustolovinu, prepješačit će 1.100 kilometara

Oslijepio je prije petnaestak godina

Piše: Avaz.ba

Feručo Lazarić

Foto: Privatna arhiva


Slijepi planinar Feručo Lazarić, iz Svetvinčenta u Istri u utorak kreće na životnu avanturu Via Adriatica trail gdje će propješačiti čak 1.100 kilometara, piše 24sata.hr. 

Riječ je o stazi koja se proteže od Rta Kamenjak u Istri pa sve do Dubrovnika i Prevlake.

- Krećem zapravo iz Prevlake,a volje za ovim pothvatom imam na pretek. Za ovu avanturu sam se pripremao oko dva mjeseca intenzivno pješačeći, vježbajući, radeći na sebi. Idem s prijateljem Serđom Ostovićem koji me je i pozvao. Isprva sam dvojio, ali sam na kraju ipak odlučio otići jer za mene u životu ne postoji prepreka. Moja sljepoća je meni na neki način i blagoslov. Smatram se sretnim čovjekom jer unatoč sljepoći uživam u životu punim plućima. Osobe koje vide i kreću se primjerice šumom, uglavnom gledaju ljude oko sebe,kako je tko obučen, je li zgodan ili nije..., a ja slušam zvuk potoka, pjev ptica i šum lišća. To je neprocjenjivo bogatstvo i trebalo je otkriti i ostala čula osim vida kojeg sam izgubio - objasnio je Feručo.

  • Feručo Lazarić

    Feručo Lazarić

    Foto: Privatna arhiva


Oslijepio je prije petnaestak godina, a prije toga je, nastavio je, živio sa visokom kratkovidnošću koja se na žalost povećavala. 

Dioptrija se povećavala, a u srednjoj školi je to već bila dvoznamenkasta dioptrija.

- Normalno sam funkcionirao i radio, ali devedesetih godina je došlo do ablacije, odljepljivanja mrežnice - prisjetio se uvijek dobro raspoloženi Feručo.

Kada je potpuno izgubio vid i nije više mogao voziti automobil te bicikl koji je obožavao, Feručo nije odustao od sebe, već je ljubav pronašao u planinarenju.

- Sam sam sebi rekao da se moram pomiriti sa činjenicom da sam slijep. Prestao sam očajavati i prihvatio svoje stanje te počeo uživati u svemu što mogu. A mogu puno toga pa evo i pješačiti preko 1000 kilometara Prema procjenama, ako sve bude kako treba, za to će mi trebati pedesetak dana i imam uz to podršku prijatelja, obitelji i divnih ljudi koji me bodre. U odličnoj sam formi i ja to mogu - rekao je.

Feručo će svoju životnu avanturu podijeliti i na društvenoj mreži Facebook.

NA VRH