REAKCIJE

Petrov: Izetbegovićeve izjave o Komšiću šamar Hrvatima

Hrvatski narod mora uživati maksimalnu zaštitu i pomoć Hrvatske s ciljem obezbjeđivanja ravnopravnosti, ističe Petrov

Piše: Avaz.ba / Srna

Petrov: Oštra reakcija

Foto: Arhiv


Poslanik Mosta u Hrvatskom saboru Božo Petrov ocijenio je da je izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, kojom opravdava legitimitet Željka Komšića kao nekog ko je uvijek bio na pravoj strani, šamar hrvatskom narodu i udar na temelje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

- Antidejtonsko djelovanje Bakira Izetbegovića još više unosi nepovjerenje hrvatskog naroda prema institucijama BiH. Prava strana su uvijek istina i poštivanje Ustava, a nikako majorizacija i ugnjetavanje drugoga - napisao je Petrov na svom "Facbook" profilu.

On je istakao da samo puna jednakost svih naroda i građana, te legitimno političko predstavljanje na svim nivoima garantuju stabilnost i napredak BiH.  Petrov navodi da su sve druge izjave i radnje "protivne presudama Ustavnog suda i Ustavu BiH udruženi politički poduhvat koji dekonstruira temelje BiH". 

- BiH je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda i svih njenih građana. Njena evropska budućnost, stabilnost i funkcionalnost zavisi od toga koliko će sva tri konstitutivna naroda prihvatati i provoditi temeljna načela Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma - naveo je Petrov.

On kaže da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma o čijem provođenju bi trebo da brine.

- Hrvatski narod mora uživati maksimalnu zaštitu i pomoć Hrvatske s ciljem obezbjeđivanja ravnopravnosti, opstanka i razvoja. Na tom putu moju snažnu podršku i pomoć, kao i podršku Mosta, uvijek će imati - napisao je Petrov.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na