INDIREKTNA PRIJETNJA

Miroslav Tuđman: Ako BiH želi u EU i NATO, ovo mora znati!

Kako je rekao, važno je da se "srpska i bošnjačka strana upoznaju sa stajalištima hrvatske politike i na čemu će ona inzistirati u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, a pogotovo ako BiH želi euroatlantske integracije"

Tuđman: Isti stavovi Hrvata u obje zemlje. Igor Soban / Pixsell

Avaz.ba

30.9.2020

Saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman komentirao je sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, na kojem je razgovarano o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, tokom sastanka Plenković je posebno naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Obaveza iz Daytona

Uz to, pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, čime je, kako je rečeno, otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa. Naglašena je i čvrsta podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Miroslav Tuđman, u razgovoru za Direktno, kazao je da se "mora razgovarati" budući da je "ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini loš".

Istaknuo je da je to obaveza Hrvatske „jer se kao potpisnica Daytona mora brinuti o tome“. Uz to, naglasio je i da su "učesnici susreta jasna stvar jer su nositelji, odnosno predstavnici konstitutivnih naroda".

Stajališta hrvatske politike

Na pitanje hoće li biti pomaka nakon sastanka, Tuđman je odgovorio:

- To vam je kao i ono pitanje „čini li jedno zrno gomilu?“. U jednom trenutku svi ti napori učinit će pomak. Malo je šansi za vjerovati da će nakon samo jednog sastanka nešto rezultirati, ali nužno je razgovarati te nužno je upoznati i bošnjačku stranu sa stajalištima Hrvatske koja se u ovom slučaju podudara s hrvatskom stranom u BiH jer zagovaraju iste interese i rješenja - rekao je.

Prema tome, istaknuo je, važno je da se "srpska i bošnjačka strana upoznaju sa stajalištima hrvatske politike i na čemu će ona inzistirati u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, a pogotovo ako BiH želi euroatlantske integracije".

Upitan od novinara portala Direktno "potencira li Izetbegović sukobe s Hrvatima ili samo brani prava Bošnjaka", Miroslav Tuđman kazao je da to nije "ili-ili".

Osigurati ravnopravnost za sve

Rekao je da je to "pozicija koja je u bošnjačkoj politici nazočna već 30 godina, a koja zagovara unitarnu Bosnu i Hercegovinu".

- I to je naprosto u suprotnosti s interesima druga dva konstitutivna naroda. Pogotovo s interesima Hrvata koji nemaju svoj entitet, odnosno svoje političko okruženje gdje mogu ravnopravno participirati u vlasti i donošenju odluka - kazao je Tuđman.

On je rekao da Izetbegović "brani poziciju koja je izravno na štetu Hrvata, a koja će posljedično biti i na štetu Bošnjaka".

Elementarna činjenica, prema njegovim riječima, je i spoznaja da su se sve višenacionalne države raspale '90-ih, odnosno one koje nisu osigurale demokratski razvoj svojim konstitutivnim narodima i "prema tome - takva unitarna BiH nema budućnost".

Kritika Željku Komšiću

Nakon završenog susreta u ponedjeljak oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je rekao kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u to kako će BiH izmijeniti svoj izborni zakon.

Tuđman je kazao da je Komšić "očigledno izvan suvremenog vremena i prostora".

- Sa stavom Bošnjaka - ako je on istinit i dosljedan - da i oni podupiru orijentaciju Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije, Komšić onda mora znati da BiH mora ispuniti standarde i uvjete i Europske unije i one koje vrijede u NATO-u. Prema tome, Hrvatska kao članica EU - ne samo da može - nego ima obvezu i s tog stajališta inzistirati na promjenama izbornog zakona kako bi se uspostavili demokratski odnosi u BiH te kako bi Hrvati kao konstitutivni narod mogli ostvarivati svoja konstitutivna prava - zaključio je Miroslav Tuđman u razgovoru za Direktno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.