PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović: Pompeo bi Hrvatskoj da "uvali" F16

Milanović je ponovio da bi američka ponuda u drugim okolnostima bila prioritet, ali će u ovom slučaju odluka o nabavci borbenih aviona, kaže, biti politička

Zoran Milanović. Arhiv

Avaz.ba / Tanjug

1.10.2020

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da američki državni sekretar Majk Pompeo stiže sutra u Dubrovnik da bi, kako se izrazio, Hrvatskoj pokušao da "uvali" bombardere F-16.

Milanović je ponovio da bi američka ponuda u drugim okolnostima bila prioritet, ali će u ovom slučaju odluka o nabavci borbenih aviona, kaže, biti politička.

"Dolazi da proba da uvali američke avione. To kažem ja koji sam rekao da bi američka roba trebalo da bude prioritet. Sad dolazi u vrijeme kad su već praktično otvorene ponude. Po meni s njima niko o tome ne bi smio da razgovara, jer je to vrsta pritiska", rekao Milanović.

Komentarišući Pompeov dolazak Milanović je rekao da je do te posjete trebalo da dođe ranije.

"Sad kad su ponude otvorene, evo ti njih dvije sedmice prije američkih izbora", rekao je Milanović, prenijela je zagrebačka N1 tv.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Švedska i Izrael nisu u NATO-u, a Milanović je rekao da se protivi tome da se razmatraju ponude zemalja koje nisu članice NATO-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.