TEHNOLOGIJA

Hrvatska izbacila iz upotrebe papirne uputnica

Ministarstvo zdravstva u suradnji s HZZO-om uvelo eUputnice

Nema više printanih uputnica. Ilustracija

A. Č. / Avaz.ba

1.10.2020

Umjesto papirnatih od danas se u zdravstvenom sistemu Hrvatske primjenjuju eUputnice, objavio je danas Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ministarstvo zdravstva u suradnji s HZZO-om od danas ukida obvezu ispisa takozvane crvene uputnice u procesima upućivanja, naručivanja, prijema, naplate usluga i arhiviranja dokumentacije u svim zdravstvenim ustanovama za osiguranike i ugovorne zdravstvene ustanove.

Više od 14 miliona uputnica godišnje se generira u zdravstvenom sistemu, a do sada je to bilo 14 miliona čije je printanje trošilo vrijeme medicinskih sestara i liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Uvođenjem eUputnice nestaje i pojam nepodignutog nalaza jer će elektronički nalaz nastao temeljem euputnice biti dostupan svima koji sudjeluju u procesu liječenja, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik ravnatelja HZZO-a za IT Hrvoje Jezdičić. 

Pojasnio je kako je primjena eUputnice moguća jer su sada sve bolnice povezane na Centralni zdravstveni informatički sistem (CEZIH).

Za pacijenta to znači da kod izabranog liječnika više neće dobivati ispisanu uputnicu, već će pravo na specijalističko-konzilijarnu uslugu ostvarivati putem elektroničke verzije tog dokumenta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.